Cijena kruha Sava od 46 dinara će se bez poskupljenja održavati do sljedeće žetve, poručila je Tatjana Matić, ministrica trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije i istaknula kako je cijena pšenice dostigla rekordnu vrijednost od kada se prati statistika na globalnoj razini.

Ona je, gostujući na Televiziji “K1”, navela kako, bez obzira na deficit ove žitarice u svijetu, Srbija ima dovoljno rezervi i da građani nemaju razloga za brigu.

“Pšenica je na svjetskoj burzi sirovina doživjela nevjerojatan skok, a te povišice osjećaju i domaći proizvođači, ali naši građani mogu biti spokojni, jer je Vlada donijela jednu mjeru koja će osigurati opskrbu kruhom tipa 500 u sljedećih šest mjeseci. Imamo dovoljno rezervi i pšenice i brašna do sljedeće sjetve”, objasnila je Matić.

Podsjetila je kako je 2011. i 2012. godine Vlada također donijela Uredbu o maksimalnoj cijeni kruha tipa 500 te da je on tada koštao 48,8 dinara, a uredba je bila na snazi do 2019. kada je prestala važiti jer su prinosi pšenice bili dobri, sve do sada.

Ministrica je poručila da će resorna ministarstva spriječiti svaku zloupotrebu po pitanju rasta cijena, kao i svaki oblik kalkulacija od strane velikih trgovačkih lanaca, kako bi zaštitila građane.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!