U posljednjih pet godina proizvodnja rakije u Srbiji povećana je za više od 25 posto, dok je istovremeno izvoz porastao za otprilike 42 posto, podaci su Privredne komore Srbije. Pored najpopularnije i najzastupljenije šljivovice, koja se izvozi i u SAD, u PKS navode da se posljednjih godina sve više proizvodi i rakija od dunje, kruške, marelice i maline.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku najviše se izvozi u Crnu Goru (19,3%), SAD (14,5%), Hrvatsku (13,5%), Njemačku (11,6%) i BiH (10,1%).

Rakija se iz Srbije u 2018. najviše izvozila u EU i to u vrijednosti 2,1 milijuna eura, zatim u zemlje CEFTA-e u vrijednosti 1,7 milijuna eura te u ostale zemlje u vrijednosti 1,7 milijuna eura.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Srbiji je registrirano 530 proizvođača jakih alkoholnih pića, a Ivan Bogdanović iz jedne užičke destilerije kaže da je od njegove ukupne godišnje proizvodnje voćne rakije, 60 posto namijenjeno izvozu.

Destilerija postoji 25 godina, a godišnje proizvede 100.000 litara voćne rakije premium kvalitete, kaže Bogdanović i navodi da najviše izvoze u SAD, Kanadu, Australiju, Rusiju, države s prostora bivše Jugoslavije, a da se njihova rakija prodaje i u Nemačkoj, Švicarskoj, Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj, Austriji i Velikoj Britaniji.

Proizvođači rakije su, kažu u PKS-u, zainteresirani za nastup na sajmovima u inozemstvu pa se u Komori nadaju i povećanju izložbenog prostora na tim manifestacijama.

U posljednjih pet godina industrijska proizvodnja jakih alkoholnih pića kao što su prirodna žestoka alkoholna pića od grožđa i vina, prirodna rakija, likeri i industrijska žestoka alkoholna pića je sa 58.304 hektolitara u 2014. porasla na 72.986 hektolitara u 2018. godini, što predstavlja povećanje od oko 25 posto.

U tom razdoblju udio proizvodnje prirodne rakije u ukupnoj proizvodnji jakih alkoholnih pića povećan je s 27 posto u 2014. godini na 32 posto u 2018. godini.