U poretku prema vrsti promocija osvježivača zraka snižena cijena kao vrsta promocije snažno je rasla i sada drži natpolovičnih 51,8% udjela u broju promocija, dok je redovna cijena usporedo s time imala suprotan trend smanjivši svoj udio s prošlogodišnjih 51,3% na aktualnih 39,3%.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Osvježivači zraka” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Čimbenici analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju studeni 2018. – listopad 2019. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

KVARTET VELIKIH
U kategoriji osvježivača zraka imamo četiri jaka proizvođača koji sa svojim brendovima dominiraju kategorijom. U zadnjih 12 mjeseci na vrhu poretka vodećih proizvođača prema bruto oglasnoj vrijednosti izdvojio se Reckitt Benckiser s 29,6% udjela zabilježivši rast od 5,1%, dok je SC Johnson ostvario mali pad od 1% i sada ukupno ima 23,1% udjela u GAV-u. Treće mjesto drži Saponia koja je malo izgubila korak s vodećima jer je s 19,1% koliko je imala lani došla na 11,9% na kraju ovogodišnjeg listopada. Četvrti značajan proizvođač je Procter & Gamble koji je izgubio 2,5% i sada ima 5,2%, dok su ostali proizvođači kumulativno ostvarili rast od 6% i sada drže 30,2% udjela u GAV-u kategorije.

Tri su se brenda u zadnje dvije godine smjenjivali na vrhu poretka vodećih, a posebno se ta dinamika osjetila u poretku prema broju promocija jer je lani vodeći brend BIS izgubio pola svog udjela i kliznuo s vodeće pozicije i 27,1% na svega 13,6% udjela, što je iskoristio brend Glade koji je s malim plusom od 0,8% zasjeo na vrh s 27,7%, no još i više brend Air Wick koji je s lanjskih 18% skočio do 26,4% i tako zamalo stigao na sam vrh. Četvrti značajan brend je Ambi Pur koji je prepolovio svoj udio te sada ima 5,1% (10% u prethodnom godišnjem razdoblju). Ostali brendovi povećali su svoj kumulativni udio za 3,8% i sada imaju 15,8% udjela, dok su privatne robne marke imale još veći rast od 5,3% i sada drže 11,4% udjela u broju promocija.

I dok su lani imali gotovo identičan udio u bruto oglasnoj vrijednosti, tijekom zadnjih 12 mjeseci Air Wick je zahvaljujući rastu od 5,1% učvrstio svoje vodeće mjesto s ukupno 29,6%, dok je Glade izgubio 1% i sada ima 23,1% udjela u GAV-u. Trećeplasirani BIS ostvario je negativan trend pa mu je udio kliznuo s 19,5% na 11,9%, dok je Ambi Pur pao sa 7,5% na 5,1%. Ostali brendovi ostali su gotovo na istome jer je kumulativnih 15,8% udjela svega 0,3% manje u usporedbi s ranijih 12 mjeseci, dok su privatne robne marke zabilježile lijepi rast s 8,3% na 14,5% udjela.

U poretku prema vrsti promocija osvježivača zraka snižena cijena kao vrsta promocije snažno je rasla i sada drži natpolovičnih 51,8% udjela u broju promocija, dok je redovna cijena usporedo s time imala suprotan trend smanjivši svoj udio s prošlogodišnjih 51,3% na aktualnih 39,3%. Ostale vrste promocija u zadnjih su godinu dana zauzele 8,9% udjela, što je 1,6% manje u usporedbi s prethodnom godinom.