wc-ftdZadovoljstvo odlaska u omiljeni kafić ili navečer u kakav klub umjesto ugodna druženja ponekad naruši neugodan interijer i miris WC-a. Ženski dio čitateljstva dobro zna o čemu je riječ. Ugostitelji će možda pružiti kakvo šlampavo objašnjenje o velikom broju gostiju i preopterećenosti personala (iako to ne može biti isprika!). No s obzirom na široku ponudu i dostupnost raznih sredstava za čišćenje i održavanje WC-školjki nikakve isprike ne mogu proći kod kuće!

Nekoć je izbor bio znatno manji. Za dezinfekciju koristile su se solna kiselina, razne varikine, a specifičan „miris“ klora jedini je odgovarao WC-školjki. No s vremenom su se pojavila mnogobrojna sredstva specijalizirana za čišćenje, dezinfekciju i održavanje WC-školjki pa je danas rijetkost naći školjku koja ne miriše na limun, bor ili na neku cvjetnu varijantu.

Suhoparna (tehnička) definicija dijeli spomenute proizvode u dvije skupine – sredstva za čišćenje WC-školjki i sredstva za održavanje (osvježavanje) WC-školjki.
Prva skupina uključuje one proizvode čija je namjena isključivo čišćenje WC-školjki i nisu namijenjena čišćenje ostalih kupaonskih površina, tako da nisu uključeni izbjeljivači, varikine, solne kiseline, odčepljivači odvoda, niti ostala sredstva za čišćenje (univerzalna, za stakla itd.).
U drugu skupinu spadaju proizvodi namijenjeni osvježavanju, čišćenju i dezinfekciji WC-školjki i pisoara, koji se stavljaju s unutarnje WC-školjki ili u vodokotlić ili pisoar. Pojavljuju se kao „blokovi“ ili u formi gela unutar plastičnih košarica ili spremnika, ili u obliku tableta. Uključuju proizvode u originalnom pakiranju (s košaricama) i zamjenska pakiranja, u čvrstom i tekućem obliku, koji se mogu zakačiti s unutarnje strane WC-školjke ili staviti u vodokotlić ili pisoar.

slide25

Ukupno tržište sredstava za čišćenje i održavanje WC-školjki, promatrano kroz maloprodajne kanale obuhvaćene Nielsenovim panelom trgovine (bez ‘cash&carry’ objekata i diskontera) u posljednjih godinu dana (srpanj 2008. – lipanj 2009.) vrijedilo je 112,3 milijuna kuna, a prodano je ukupno 11,8 milijuna komada (zbog različitih formi proizvoda ovo je bolji pokazatelj od litraže).
Gledano s financijske strane, čak 80,7% otpada na sredstva za održavanje (osvježavanje) WC-školjke – na razne „košarice“ i druge slične proizvode, dok 19,3% čine sredstva za čišćenje WC-a (kolokvijalno nazvanim „patkama“, zbog specifičnog zakrivljenog izgleda boce, oblikovanog tako da se sredstvo može nanijeti i ispod ruba školjke).

Lideri unutar ove zanimljive skupine proizvoda su Henkel (Bref), SCJohnson (Anitra) i Bolton-Manitoba (WC Net). Uz međunarodno poznate Reckitt Benckiser (Harpic), Saru Lee (Ambi Pur) i Unilever (Domestos), prisutni su i domaći proizvođači Labud (WC Sanitar, Labud), Saponia (Arf, Perin) i Meteor (WC As).
Privatne robne marke čine nešto manje od 5% (vrijednosno) cijele kategorije, s tim da su najviše zastupljene u tekućim sredstvima za čišćenje, a zatim u različitim segmentima sredstava za osvježavanje WC-školjki.

slide42

Gotovo polovina kategorije (49%) prodaje se kroz hiper i supermarkete (>301m2), kroz velike trgovine mj.robe (101-300m2) i drogerije ide daljnjih 36%, a manji formati trgovina mj. robe (do 100m2) prodali su preostalih 15% tijekom zadnjih godinu dana.

S obzirom da kategorija obuhvaća širok dijapazon segmenata i tipova proizvoda, nije naodmet navesti njihove udjele (vrijednosne) unutar pojedine skupine sredstava.
Već je rečeno da dio kolača koji pripada sredstva za održavanje (osvježavanje) školjki iznosi preko 80% kategorije ili 89,5 milijuna kuna (unutar zadnjih godinu dana). Najveći dio, čak 71% odnosi se na tekuća sredstva u „košaricama“, zatim slijede „sapuni“ za „košarice“ s 15%, novi segment sredstava bez košarice ima 6%, tablete koje se stavljaju u vodokotliće 2%, a tablete za pisoar 1%.
Sredstva za čišćenje školjki napravila su promet od 21,7 milijuna kuna (19,3% vrijednosno). Od toga se 82% odnosi na tekuća sredstva za čišćenje, 15% su sredstva za čišćenje u prašku, a 3% maramice za čišćenje WC-školjki i ostala sredstva.

slide34

U svjetlu pada potrošnje mnogih kategorija (recesija je, ako ste možda zaboravili) ova se drži dosta dobro, za 5% je financijski veća u prvih 6 mjeseci ove godine nego u prvoj polovici lanjske. Svježu krv ubacuju novi proizvodi i segmenti – lani su hit bila sredstva za čišćenje u prašku, a ove godine maramice i sredstva za osvježavanje WC-a bez košarice.

Kategoriju analizirao: Ivan Junaković
Voditelj odjela za odnose s klijentima
nielsen_logo-40-small