hrvatski-proizvodi-slovenija-ftdIako su neki proizvodi osjetno jeftiniji, ispred većih prodavaonica, poput Sparovih i Lidlovih, opazili smo tek nekoliko zagrebačkih registracija. Upravo kada smo parkirali ispred Lidla, zapazili smo starijega gospodina kako puni prtljažnik automobila zagrebačkih registracijskih oznaka netom kupljenom robom.

U uspavane Brežice uputili smo se u subotu prijepodne, omiljeno vrijeme Zagrepčana za šoping, u potrazi za sugrađanima koji zbog jeftinijeg špeceraja odlaze u obližnji slovenski gradić.

Na vodi “zaradio” benzin
Iako su neki proizvodi osjetno jeftiniji, ispred većih prodavaonica, poput Sparovih i Lidlovih, opazili smo tek nekoliko zagrebačkih registracija. Upravo kada smo parkirali ispred Lidla, zapazili smo starijega gospodina kako puni prtljažnik automobila zagrebačkih registracijskih oznaka netom kupljenom robom. Pitali smo ga što je sve kupio i što se najviše isplati kupovati u Sloveniji.

– Mnogi hrvatski proizvodi ovdje su jeftiniji. Evo, kupio sam Franckove ciglice za euro i par centi. U Zagrebu je 50 posto skuplja. Ma, isplati se skoro sve osim deterdženata, toaletnog papira i sličnih proizvoda – kaže, pokazujući nam prtljažnik pun boca.

– Kupio sam veliku zalihu vode. Samo na njoj “zaradio” sam za benzin do Brežica – objašnjava.

Ako je sve jeftinije, zašto nema više Zagrepčana?

– Pokušajte u trgovini Tuš, tamo ponekad vidim zagrebačke registracije – odgovorio je. Ulazimo u Tuš, uspoređujemo cijene i stvarno – razlika je velika. Primjerice, povrće, sol, ulje, šećer, sokovi dvije-tri kune jeftiniji su nego u Zagrebu. Pa ipak Zagrepčanima ni traga. Već smo mislili odustati, a onda smo na parkiralištu ispred spomenute trgovine sreli Zagrepčanina Mirana Sučića. Kaže nam da smo tražili na krivome mjestu i da odemo u Baby Centar. Poslušali smo ga i nismo pogriješili. Parkiralište je bilo puno automobila Zagrepčana.

– Za ovaj dućan već se pročulo. Tu sam kupila dječja kolica koja su bila znatno jeftinija nego u Zagrebu. Sada sam došla kupiti dar prijateljici koja je nedavno rodila – kaže nam Maja Gašparić-Rebec.

Popularan Baby Centar
Dok smo mi razgovarali sa sugrađanima koji su došli kupiti dječju opremu ili tek provjeriti cijene i sve staviti na papir prije velike kupnje, iz Baby Centra s natovarenim je kolicima izišao Miran Sučić sa suprugom.

– Kupili smo krevetić, autosjedalicu i bejbi-monitor. To vam je, znate, onaj voki-toki koji dojavljuje dječji plač – nabrajao je Sučić. Krevetić je platio 300 eura, a autosjedalicu 120 eura. Samo na tome uštedio je, kaže, 400 eura. Iako sa suprugom Sanelom tek čeka da se rodi njihova curica, za kupnju se odlučio već sada, jer je doznao da je u slovenskom Baby Centru veliko sniženje. (Večernji.hr)