Kod ove kategorije najbitnije je osigurati grupiranje proizvoda prema njihovoj namjeni kako bi kupci lakše našli grupu proizvoda koja zadovoljava specifičnu potrebu

Proljeće nam kuca na vrata pa se i naši domovi polagano bude iz zimskoga sna. To je znak za posebnu pozornost trgovaca jer će uskoro kupci zakucati na vrata trgovina u potrazi za sredstvima za čišćenje kućanstva.

Stoga je dobro znati osnovne smjernice o izgledu police i načinu izlaganja ove kategorije proizvoda.

GRUPIRANJE PROIZVODA
Promatramo li poziciju ove kategorije u trgovinama, uobičajeno je nalazimo u dijelu prodavaonice gdje se izlažu neprehrambeni proizvodi koji su mahom vezani uz kućanstvo.

Često ih nalazimo u društvu deterdženata za pranje rublja, omekšivača i oplemenjivača rublja, deterdženata za pranje posuđa, osvježivača zraka, insekticida, odvlaživača prostora itd.

Velik broj različitih proizvoda koji se zbog svojih specifičnosti zadržavaju u asortimanu te nejasna definicija pojedinih segmenata, najveće su poteškoće s kojima se trgovci i proizvođači susreću prilikom definiranja izgleda police ove kategorije i pozicioniranja proizvoda.

Kupci se također teže snalaze ispred ove kategorije zbog slabo naglašenih ili vizualno neprepoznatljivih blokova proizvoda.

Stručnjaci iz industrije zbog toga poručuju da je u slučaju ove kategorije najbitnije osigurati grupiranje proizvoda prema njihovoj namjeni kako bi kupci lakše našli grupu proizvoda koja zadovoljava specifičnu potrebu.

Tako proizvode možemo podijeliti u sljedeće grupe:
1. Univerzalna sredstva za čišćenje
2. Abrazivna sredstva za čišćenje
3. Sredstva za čišćenje kupaonice
4. Sredstva za otklanjanje kamenca
5. Sredstva za čišćenje kuhinje
6. Sredstva za čišćenje stakla
7. Sredstva za čišćenje wc školjki
8. Sredstva za osvježavanje wc školjki
9. Sredstva za čišćenje podova
10. Sredstva za čišćenje namještaja
11. Sredstva za čišćenje tepiha
12. Ostala sredstva za čišćenje kućanstva

USMJERAVANJE KUPACA
Udio spomenutih segmenata u kategoriji može poslužiti kao osnova prilikom definiranja prostora koji će se dodijeliti pojedinim segmentima na policama velikih formata (hiper i supermarketi).

Osim ove osnovne segmentacije prema namjeni, unutar pojedinih segmenata (univerzalna sredstva i sredstva za čišćenje kupaonice) važno je također grupirati proizvode prema tipu pakiranja (šprice, boce), a zatim i prema brendu.

Segment koji se svojom specifičnošću ističe, a bilo bi ga dobro izdvojiti neovisno o ostalim segmentima, su maramice za čišćenje. Ovaj se segment već unatrag nekoliko godina značajno razvija, a također bilježi i kontinuiran rast koji je u 2013. (+3,5% vrijednosno gledano) ipak usporio u odnosu na godinu prije.

Promatraju li se rezultati Nielsenovih mjerenja, panel maloprodaje kategorije sredstava za čišćenje kućanstva na ukupnom tržištu Hrvatske u 2013. u odnosu na 2012. bilježi pad prodaje (-1,6% vrijednosno, -1% količinski).

Jedini segmenti koji bilježe rast u promatranih godinu dana su sredstva za čišćenje kuhinje (+18,7% vrijednosno i +23,7% količinski) i sredstva za odstranjivanje kamenca (+5,9% vrijednosno i + 6,4% količinski). Stoga se ove segmente preporučuje dodatno naglasiti kako bi se iskoristio njihov potencijal.

Iako su poteškoće kategorije sredstava za čišćenje kućanstva prilično naglašene i kategorija pokazuje trend pada, još uvijek se u trgovinama vrlo rijetko može vidjeti dodatna navigacija koja bi kupcima pomogla pri snalaženju i donošenju odluka jednom kada se nađu ispred same kategorije u trgovini. Ulaganja vezana uz dodatnu navigaciju relativno su niska jer se uglavnom radi samo o tisku materijala, a značajno bi mogla pridonijeti lakšem raspoznavanju blokova proizvoda (segmenata).

Ova kategorija pruža i mogućnost usporednog izlaganja pa se tako u blizini mogu izlagati i proizvodi poput spužvi, krpa, rukavica, brisača, četki, kanti itd. Na ovaj se način dodatnom kupnjom može povećati prosječna košarica pri čemu kategorija dodatne opreme za čišćenje istodobno može biti i dobra prilika za izgradnju profitabilnosti.

Krešimir Štivičić
Merchandising Services Manager