Udio promotivne prodaje tijekom prvih šest mjeseci 2019. godine u ovom je segmentu bio veći od udjela redovne prodaje i iznosio je 56%, no ipak je riječ o smanjenju u  odnosu isto lanjsko razdoblje za 5 postotnih bodova.

Uobičajeno mišljenje je da se sredstva za pranje rublja i srodni proizvodi kupuju najčešće kada su na cjenovnim akcijama. U nastavku ovog članka provjerit ćemo ovu tvrdnju.

Prodaja sredstava za pranje rublja u prvoj polovici ove godine (siječanj – lipanj 2019.) u odnosu na isti period lani količinski je pala za 9,2%, dok je vrijednosni pad iznosio 1,2%. Udio promotivne prodaje u ovom segmentu veći je od udjela redovne prodaje i iznosi 56%.

Ipak, u odnosu na prvo polugodište prošle godine postotak promotivne prodaje bio je niži za 5 postotnih bodova. Kao uzroci ovih promjena mogu se izdvojiti rast vrijednosne redovne prodaje od 11,4%, dok je promotivna prodaja zabilježila pad od 9,2%.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine 99% ukupne promotivne prodaje. Dubina popusta na razini segmenta iznosi 27,4%, što je pad od 2,4 postotna boda u odnosu na isti period prošle godine.