Sredstva za depilaciju – trake, britvice, gelovi …

Iako se u stvari radi o najmanje tri kategorije proizvoda (po nekim definicijama i pet različitih kategorija), na policama trgovina ipak ih najčešće nalazimo jedne do drugih, kao da se radi o jednoj skupini proizvoda. Proizvode namijenjene za depilaciju žena, obzirom da se razlikuju po svojim definicijama kao i konkurentima unutar svake od njih ipak treba promatrati odvojeno.

Ukupno tržište proizvoda za depilaciju, bez električnih uređaja za tu namjenu, a kroz maloprodajne kanale obuhvaćene Nielsenovim panelom trgovine (bez ‘cash&carry’ objekata i diskontera) tijekom 2008. vrijedilo je 45,14 milijuna kuna. Gotovo podjednako je podijeljeno između sredstava za depilaciju (trake, kreme, voskovi itd.) (46%) vrijednosno u 2008. i brijača za žene (48%), dok preostalih 6% otpada na sredstva za brijanje za žene – segment koji ide „u paru“ s brijačima.

slide23
Klikni i uvećaj

Prodaja ovih proizvoda koncentrirana je više od ijedne skupine proizvoda u velikim formatima (>101 m2) i drogerijama – gotovo 95%, uz stalan rast iz godine u godinu. Tek se mijenjaju vrste sredstava – primjerice trake i voskovi istiskuju kreme za depilaciju.

slide33
Klikni i uvećaj

Vrijedi istaknuti da je riječ o skupini proizvoda čija prodaja značajno raste u proljetnim i ljetnim mjesecima (gotovo 50% ih se proda u razdoblju od svibnja do konca kolovoza).

slide4
Klikni i uvećaj

1) Sredstva za depilaciju obuhvaćuju nekoliko skupina proizvoda namijenjenih uklanjanju dlačica s tijela. Uključuju:
•    proizvode na bazi voska/meda koji se nanose na neželjene dlačice i koje se potom uklanjaju odlijepljivanjem;
•    ljepljive (voštane) trake koje se nalijepe na dlačice i koje ih odstrane brzim odlijepljivanjem;
•    proizvode u obliku krema ili pjene koji se nanose na dlačice i nakon nekoliko minuta odstranjuju lopaticom ili jednostavno ispiranjem.

Isključeni su proizvodi za njegu kože nakon depilacije/brijanja, sredstva za brijanje, britvice te električni uređaji za depilaciju i posvjetljivanje dlačica.

Vodeći proizvođači (s pripadajućim robnim markama) u 2008. godini (siječanj – prosinac 2008.) su:
BIOKOZMETIKA (Čupko)
RECKITT BENCKISER (Veet)
GLAXOSMITHKLINE (Depil Strep)
PRIVATNE ROBNE MARKE
AFRODITA (Afrodita) i
KRKA (Vitaskin).

Na tržištu sredstava za depilaciju (obuhvaćenog Nielsenovim mjerenjem maloprodaje) u 2008-oj prodano je 714 500 komada vrijednih ukupno 20.6 milijuna kuna. Najveći dio kategorije čine kreme i paste za depilaciju (42% u 2008.), potom trake za depilaciju (41%), voskovi (tekući i vrući) zajedno čine 6,4%, kreme za depilaciju tijekom tuširanja 4,6%, a ostala sredstva 5,9%. Iako su kreme i paste još uvijek najveći segment kategorije, njihova prodaja sve više opada, a raste popularnost traka i pogotovo voskova za depilaciju. Prodaja im je, očekivano, koncentrirana u drogerijama te velikim formatima trgovina (95%), a gotovo zanemariva u manjim (tradicionalnim) trgovinama (5%).

slide5
Klikni i uvećaj

2) Britvice i brijači za žene
Uključuju jednokratne britvice, nastavke za brijače (‘cartridge’), kao i brijače koji sadrže jedan ili više nastavaka. Isključeni su električni aparati za brijanje i depilaciju, te sredstva za depilaciju.

Unutar segmenta kategorije namijenjenog nježnijem spolu vodeći proizvođači (s pripadajućim robnim markama) tijekom 2008. su:
PROCTER&GAMBLE (Gillette Venus, Gillette Satin Care, Gillette Blue II …)
PRIVATNE ROBNE MARKE
WILKINSON (Wilkinson Lady Protector, Wilkinson Extra, Wilkinson Duplo, …) i
BIC (BIC Twin Lady, BIC Soleil Lady, BIC Pure 3, …).

slide6
Klikni i uvećaj

Protekle je godine ovaj segment tržišta namijenjen ženama činio 20,9 milijuna kuna, a prodano je preko 1,15 milijuna različitih pakiranja. Ovaj najveći segment unutar proizvoda namijenjenih depilaciji (s obzirom da ne promatramo el.uređaje za tu namjenu) dijeli se na jednokratne brijače i na tzv. sisteme, tj. brijače koji koriste zamjenske britvice (‘cartridge’). Jednokratni brijači čine preko 90% svih prodanih brijača u 2008., ali zato zamjenske britvice i brijači imaju čak 32% financijskog udjela. Njihova prodaja, slično kao i sredstava za depilaciju, koncentrirana je u drogerijama i velikim formatima trgovina (92%), s tek nešto većom prodajom i manjim dućanima od sredstava za depilaciju (8%).

slide7
Klikni i uvećaj

3) Sredstva za brijanje namijenjena ženama uključuju pjene i gelove koji se nanose na kožu prije brijanja u svrhu omekšavanja kože i kako bi britvica klizila po koži.

Isključeni su proizvodi za njegu kože nakon depilacije/brijanja, sredstva za brijanje namijenjena muškarcima, sredstva za njegu tijela, sredstva poslije brijanja te punjenja za električne aparate za brijanje.

Vodeći proizvođači (s pripadajućim robnim markama) u „ženskom“ segmentu sredstava za brijanje tijekom 2008. su PROCTER&GAMBLE (Gillette Satin Care) i
PRIVATNE ROBNE MARKE.

Tijekom 2008. prodano ih je 164 000 komada vrijednosti 2,7 milijuna kuna. 95% čine gelovi u spreju, a preostalih 5% pjene. Njihova prodaja u cijelosti se odvija kroz velike formate i drogerije, a svega 1% kroz manje objekte.

Analizirao: Ivan Junaković
nielsen_logo-40-small