Promet u maloprodaji EU-a i eurozone stabilizirao se u siječnju, nakon naglog pada na kraju 2021. godine, pokazale su procjene europskog statističkog ureda. Na razini EU-a sezonski prilagođeni promet u maloprodaji porastao je u siječnju za 0,6 posto u odnosu na prosinac kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima pao 2,6 posto.

U eurozoni uvećan je za neznatnih 0,2 posto u odnosu na prosinac kada je potonuo 2,7 posto, prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda.

Najviše je i u EU i u eurozoni porasla prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za jedan odnosno za 0,2 posto. Prodaja prehrambenih proizvoda, pića i duhana u EU-u neznatno je porasla, dok je u eurozoni stagnirala. Promet na benzinskim stanicama u EU pao je za 1,1 posto, a u eurozoni za 1,3 posto.

Skok u Poljskoj
Najveći rast promet u maloprodaji u siječnju na mjesečnoj razini bilježila je Poljska, za 5,9 posto. Slijede Luxembourg i Danska s rastom prometa za 4,2 odnosno 3,7 posto. Najveći pad bilježila je pak Slovenija, za 4,6 posto.

Slijedi Portugal gdje se smanjio za 2,8 posto, te Litva s padom prometa u maloprodaji od 2,5 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Češku, Grčku, Španjolsku, Italiju i Cipar.

Oporavak na početku godine
Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji porastao je u siječnju za 8,3 posto u EU, te za 7,8 posto u eurozoni, izračunao je Eurostat.

Revidirani podaci za prosinac pokazuju 2,9-postotni rast prometa na godišnjoj razini u EU, te 2,1-postotni u eurozoni.

Najviše je na oba područja u siječnju porasla prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 15,3 posto u EU, te za 14,8 posto u eurozoni.

Dvoznamenkastu stupu rasta bilježio je i promet na benzinskim stanicama, za 11,1 posto u EU, te za 12,7 posto u eurozoni.

Prodaja prehrambenih proizvoda, pića i duhana pala je za 1,3 posto u EU, te za 1,7 posto u eurozoni.

Pad u Finskoj
Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u siječnju na godišnjoj razini porastao promet u maloprodaji u Sloveniji, za 32,3 posto.

Slijede Poljska i Litva s rastom prometa za 19,5 odnosno 18,2 posto. Blizu su i Slovačka sa 16,9 posto, te Austrija i Latvija s 15,8 odnosno 15,7 posto.

Pad prometa na godišnjoj razini bilježila je na početku godine samo Finska, za 2,4 posto.

U Belgiji promet je gotovo stagnirao, pokazuje izvješće Eurostata. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!