Studija slučaja: BUYERFY platforma pomiče granice s Duracellom na tržištu

Kada smo govorili da modernom pristupu istraživanju u marketingu i individualiziranom pristupu kupcima predstoji zlatno razdoblje, nismo govorili "na pamet". Već nekoliko godina koristimo platformu BuyerFy.io gdje se pametnim korištenjem resursa, koji su klijentu već na raspolaganju, postižu mjerljivi rezultati. Usporedbom rezultata kroz višegodišnji period dobivate jasnu sliku o trendu, sezonalnosti i tržišnom pozicioniranju vašeg proizvoda kao i o percepciji vašeg brenda

Što je to platforma BuyerFy.io?
Platforma BuyerFy.io omogućuje vam da na jednom mjestu imate analizu svojih kupaca, napravite gemifikacijski kanal, provedete nagradnu igru kroz najmodernije kanale (WhatsApp, Instagram, Viber …) i dobijete konkretne, mjerljive rezultate vaše kampanje u realnom vremenu. Drugim riječima, opišete što želite jezikom svoje struke i to se materijalizira kroz upotrebu platforme.

Ako za korisnika nešto nije jednostavno i razumljivo, onda alat nije dobro napravljen. Tako je i ova platforma napravljena s namjerom da vi ne trebate “otkrivati toplu vodu” te da imate sve na jednom mjestu.

Zlatno razdoblje za prikupljanje podataka: za to je potreban direktan pristup kupcu kroz moderne kanale kao što je WhatsApp.

Želite li implementirati istraživanje u svoju kampanju i tako saznati tko su vaši kupci i koje su njihove navike? Nema problema, samo nam recite što točno želite saznati.

Želite li organizirati nagradnu igru? Nema problema, samo recite kada počinje, kada završava i koje su nagrade, a nama prepustite ostalo.

Istraživanje kupaca: Lakše reći nego napraviti
Kako zapravo doći do osoba koje kupuju vaše proizvode? Imate više opcija. Jedna je od njih da komunicirate s njima na prodajnim mjestima, bilo da su ona fizička ili virtualna. Također, to možete raditi i na svojoj stranici. Jedna od najtežih i najskupljih opcija je da radite istraživanje na generalnoj populaciji pa se nadate da ćete naići i na kupce svojih i konkurentskih proizvoda. Dakako, možete poslati i studente da stoje ispred dućana i mole ljude da im posvete “samo par minuta vremena”.

No, svaki od tih pristupa zahtijevat će neku vrstu upitnika, ankete. Oni koji malo više poznaju istraživanja, znaju da to nije tako jednostavno napraviti. To jest, generalno pravilo kaže: koliko je upitnik kvalitetan, upravo će toliko biti kvalitetni i vaši rezultati. Tu bi vam uvijek preporučili da unajmite agenciju za istraživanja jer to oni rade svaki dan. Ili još bolje sve to već možete imati implementirano na gotovoj platformi.

Od kuda krenuti
U prošlom smo članku govorili o teorijama i globalnim kretanjima na području individualizacije odnosa prema kupcima, gemifikaciji, instant gratifikaciji. No, kao što su nas neke kolege pitale: “Što to zapravo znači u realnosti?”. Apstraktni pojmovi su odlični za definiranje procesa koji su novi ili kompleksni, ali ne paše takvo objašnjenje baš svima. Stoga ćemo vam ovaj put pokazati i primjerom kako voditi usmjerenu i modernu kampanju koja ima pozitivne i mjerljive rezultate.

Konkretni, pojednostavljeni proces planiranja kampanje ima samo nekoliko koraka:

 • određivanje željenog cilja i rezultata,
 • definiranje kampanje i istraživanja,
 • određivanje budžeta, odluka koji ćete dio raditi in-house ili out-source,
 • potencijalno: odobrenje za višegodišnje djelovanje,
 • provedba,
 • operativni detalji.

DURACELL studija slučaja
Kao primjer studije slučaja izabrali smo nedavnu nagradnu igru od DURACELL-a: OSVOJI VRIJEDNE NAGRADE UZ DURACELL, gdje smo istraživali što točno misle njihovi kupci, za što se točno koriste baterije kao i druge zanimljive činjenice.

Za koje se uređaje točno koriste DURACELL baterije? Vjerojatno će većina pogoditi nekoliko kategorija koje su stvarno bitne. No, za precizne podatke najbolje je pitati direktno korisnika, a na Grafu 1 dostupni su i njihovi odgovori.

Jedna od najbitnijih stvari je vjernost kupca i frekvencija kojom kupuje vaš proizvod. Kod DURACELL-a imamo sljedeću situaciju kod frekvencije kupnje baterija:

Na temelju postotaka prikazanih u Grafu 2 može se graditi i strateški pristup prodaji.

Naglašavamo da je bitno čuti glas vaših korisnika, kupaca. Ne samo načelno, nego uistinu prikupiti njihova mišljenja. Zato smo ovdje izdvojili komentare za upotrebu baterija na specifičnim uređajima. Imajte na umu da kvaliteta baterije u, primjerice, medicinskom uređaju ima ozbiljnije implikacije nego u drugim uređajima.

Česti komentari osoba koje koriste DURACELL za medicinske uređaje:

 • “Trajnost baterije, sigurnost da dobivam funkcionalnu bateriju. Ime brenda pomaže. Zna se da su Duracell baterije lider na tržištu baterija i kao takve dobre za moje bitnije uređaje.”
 • “Jednostavnije kupiti Duracell bateriju nego nositi rezervne no name baterije sa sobom.”
 • Najbitniji je nenadmašna kvaliteta i trajnost u odnosu na ostale baterije.”

Osobe koje koriste DURACELL za igračke:

 • “Najpoznatija marka baterija iako jesu skupe obilježile su mi život svojim reklamama.”
 • “Prisjećam se djetinjstva dok sam gledao kako zec svojim magičnim baterijama oživljava sve uređaje oko sebe i tako sam zapamtio ime DURACELL. :)”
 • “Top su i gotovo.”

Osobe koje koriste DURACELL za daljinske upravljače:

 • “Duracell baterija je u mojoj obitelji oduvijek sinonim za kvalitetu i dugotrajnost, za sigurnost da se baterije neće izlijati po bitnim uređajima ako ih ostavimo duže vrijeme u npr. vikendici.”

Zašto kupci odabiru DURACELL?
Ovo je bilo takozvano “otvoreno” pitanje i sudionici su mogli reći što god su htjeli. Takva je pitanja teško klasificirati, osim kada imamo ovako jednoznačnu percepciju kao na gore navedenom primjeru. Otvorena su pitanja izrazito bitna ako želite čuti pravo mišljenje, kakvo god ono bilo. U ovom smo slučaju imali uglavnom pohvale, no vrlo je bitno saslušati i konstruktivne kritike i prijedloge.

Dodatni prikupljeni podaci
Obradom fiskalnih računa dobili smo sljedeće podatke:

 • ukupnu potrošnju svih sudionika tijekom nagradne igre,
 • broj kupljenih artikala i koji je omjer DURACELL-ovih proizvoda,
 • prosjek kupljenih artikala po računu,
 • prosjek iznosa fiskalnog računa,
 • prosječno kupljeni DURACELL proizvodi po računu,
 • najčešći dućani u kojima su kupljeni artikli,
 • vrijeme kupovine po satu.

Naravno, postoje i standardne statistike koje su jako bitne: koliko je prijava bilo po danu? Koliko je to usporedivo s reklamnom kampanjom? Koji je kanal reklamiranja uspio polučiti najveći uspjeh?

Kod bilo kojeg nestandardnog istraživanja bitno je znati: koliko vaših kupaca sudjeluje u istraživanju isključivo radi nagrade! Tek tako možete dobiti reprezentativan uzorak.

Ako pametno iskoristimo trendove u marketingu i pristupu kupcima, imamo moderno, gemifikacijsko istraživanje koje će nam davati konkretne i relevantne podatke i to s pravim, realnim kupcima. U agenciji GELD DATA, koja jedina koristi platformu www.BuyerFy.io u regiji, nakon mnogo godina prikupljanja podataka i raznovrsnih istraživanja je potvrđeno nekoliko prednosti moderno integrirane istraživačke kampanje:

 1. Jednostavnija implementacija,
 2. Manji trošak,
 3. Veći doseg,
 4. Relevantnost.

Tehnologija i inovativnost kao konstanta
Današnje vrijeme diktira da morate poštovati tehnološke trendove i najnovije metodologije. U protivnom ste u ozbiljnoj opasnosti od zastarjelosti, koja može dovesti do nepoželjnosti brenda.

Pojam “tehnološke inovativnosti” se toliko koristi da je postao već pomalo otrcan, no svakako postaje dio svakodnevice, koliko god to bilo kontradiktorno. Pretjerana kompliciranost tehnološke sadašnjosti dijelom se kompenzira postignućima tehnoloških divova koji nam daju gotova rješenja. Pa tako imamo i AI kao ChatGPT, gotova rješenja za digitalni marketing od strane firme META i tako dalje.

Platforme koje objedinjuju više tehnologija kao što su prepoznavanje podataka na računu koje korisnik šalje te analiza na temelju zatraženih parametara za vrijeme nagradne igre dostupne su svakom. Ne samo da se fiskalni račun provjerava, nego odmah možemo vidjeti je li to pravi ili falsificirani račun, koliki je iznos potrošen te koji je točno proizvod kupljen, kada i gdje. I sve to tako da korisnik treba samo prebaciti fotografiju računa kroz recimo WhatsApp, bez upisivanja broja fiskalnog računa ili svojih podataka (ako se već prethodno ulogirao).

Kao zanimljivost bih spomenuo da je OCR prije par godina bio nezamisliv u svakodnevnoj uporabi, a danas polako postaje standardan alat oko kojeg je razvijen cijeli eko sustav konkurentnih firmi.

Oni koji predvode tržišnu igru
Oni koji predvode tržišnu igru su prvo vidjeli gdje žele biti, uspjeli su predvidjeti trendove, a onda se i nametnuli u poziciju vođe na tržištu. Svaka tvrtka koja već godinama provodi istraživanja, mjeri i uspoređuje rezultate i na temelju zaključaka s terena provodi strategije garantirano će imati i rezultate na terenu ako prilagođava svoju strategiju sukladno dobivenim rezultatima.
Zato je naša preporuka, ako želite predvoditi – ne mijenjajte igru nego promijenite vaš strateški pristup.

Za izradu studije, pisanje članka, kao i prikupljanje, tumačenje te iznošenje podataka odgovorna je isključivo agencija GELD DATA d.o.o.

Tomislav Dominić
Voditelj istraživanja, Sociolog i IT entuzijast
GELD DATA d.o.o.
geld.hr i BuyerFy.io
tomislav@geld.hr

Prethodni članakOtvoren Spar u Ozlju
Sljedeći članakVujčić očekuje nastavak smanjivanja stope inflacije u Hrvatskoj