Summit100: Kvalitetan život za sve u regiji

Regionalni gospodarski skup Summit100 biznis lidera u regiji jugoistočne Europe okupio je u Cavtatu vodeće gospodarstvenike te predstavnike političkog vrha zemalja regije. Zajednička poruka s prvog dana skupa je da se jedino kroz suradnju ovih međusobno povezanih zemalja mogu iznaći bolja rješenja za izlaz iz sadašnje gospodarske situacije.

“Proizvodnja hrane i pića tradicionalno je bila jaka industrija i zemlje regije imaju velike potencijale u poljoprivrednoj proizvodnji i industriji hrane”, istaknula je nakon radnog stola posvećenog hrani i piću održanom na Summitu100 Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora.

“Fragmentiran sektor je nekonkurentan i slab. Upravo zbog toga je potrebno jačanje vertikalnog i horizontalnog povezivanja koji će omogućiti izlazak na treća tržišta, dok se uloga politike za poboljšanje stanja može očitovati u mogućem smanjenju trgovinskih barijera”, kaže Ljerka Puljić.

Tomaž Berločnik iz Petrola je od političkih lidera regije istaknuo kako niti jedna zemlja regije samostalno ne može jamčiti sigurnost opskrbe energijom, što ovaj sektor čini posebno osjetljivim.

“Jedan od najvećih problema je i nedostatak investicija u energetske objekte u zadnjih 20-30 godina, te nemogućnost praćenja direktiva iz EU koje se odnose na iskoristivost energije i udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji”, istaknuo je Berločnik.

Sudionici radnog stola o energetici su predložili da se već u rujnu održi sastanak ministara zaduženih za energetiku i definira radionica na kojoj bi zajedno s gospodarstvenicima iz ovog područja raspravljali o zajedničkim interesima te potaknuli rad na donošenju zajedničke energetske strategije jugoistočne Europe.

Svi okupljeni na Summitu100 imaju istu zadaću, osigurati dobar i kvalitetan život svim građanima u regiji, kaže hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

“Činjenica je da imamo kompatibilne gospodarske resurse koji se nadopunjuju. No postoje politike koje na gospodarsku suradnju u regiji gledaju kao na nešto loše, što šteti gospodarstvu. Poduzetnici ne trebaju podržavati pojedine političare i političke stranke, već politike koje promiču suradnju”, smatra Josipović.

Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić pozdravio je održavanje Summita100 te kazao kako će Srbija sigurno poticati suradnju unutar regije “jer smo svjesni da ne možemo sami”. “Svaka od naših država može biti lider u nečemu, te povući prema trećim tržištima i otvoriti vrata cijeloj regiji. To možemo učiniti kroz poljoprivredu jer je ona naša zajednička izvozna snaga”, istaknuo je Nikolić.

“Svima koji ostvaruju uspjeh u ovakvim poslovnim uvjetima treba čestitati”, kaže Bakir Izetbegović, član predsjedništva Bosne i Hercegovine. “Iako ekonomski pokazatelji govore da nemamo puno, smatram da se kao regija nalazimo među bogatijim kada uzmemo u obzir naše resurse, poljoprivredna zemljišta, šume i kulturno bogatstvo. No kapital zahtjeva sigurnost, političku stabilnost, infrastrukturu i brzu administraciju za koje su zaduženi politički lideri”, kaže Izetbegović.

Jako Andabak, predsjednik Uprave Sunce koncerna, smatra kako je sektor turizma onaj kod kojega je najizraženija potreba za poboljšanjem turističke ponude jer današnji globalni turizam traži više od mora i sunca. “Turizam treba podršku političara u osiguravanju fleksibilnijeg režima viza i omogućavanje jednostavnijeg prelaska preko granica unutar regije”, kaže Andabak.

Ivan Pavlović, predsjednik Uprave Luke Ploča, skrenuo je prisutnima pozornost na veliki problem transportne infrastrukture, posebno željezničke. “Zbog postojanja velikog broja željezničkih operatera na malom prostoru naše regije, povećavaju se troškovi prijevoza što utječe na nekonkurentnost roba s naših prostora”, upozorio je Pavlović.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je istaknuo kako je Summit100 poštovanja vrijedna inicijativa i odluka za poticanjem suradnje poslovnih lidera regije s ciljem zajedničkog djelovanja na području regije i trećih tržišta, a njegov albanski kolega Bujar Nishani smatra kako je to prilika koja nam pruža mogućnost razmjene ideja i stvarnosti naših zemalja.

“Albanija je bila najizoliranija i najsiromašnija zemlja desetljećima, ali od devedesetih su se stvari počele drastično mijenjati na bolje. Albanija posjeduje velike mogućnosti i šanse u raznim sektorima poslovanja, posebno u sektorima energije, rudarstva, turizma i poljoprivrede”, kaže Nishani.

Slovenski predsjednik Borut Pahor je naglasio da je ovo prvi susret svih lidera regije u ovom sastavu što ima veliki značaj za cijelu regiju. “Ovo je korak naprijed ka stvaranju regije mira i blagostanja. Potrebno je podržati ideje koje će dovesti do organiziranja tematskih sjednica ministara i gospodarstvenika regije, što će poslati pozitivnu poruku i privući veće ulagače iz Europe i svijet”, rekao je Pahor.

Direktor tvrtke Tehnika Filip Filipec ističe kako konkurencija u građevini ovisi o kvaliteti infrastrukture. “Moramo djelovati zajedno kako bi povećali konkurentnost tvrtki iz regije, a nužan nam je i kvalitetniji protok i stručnjaka, ali i radne snage”, mišljenja je Filipec.

Predsjednik uprave Alkaloida Zhivko Mukaetov je naglasio kako farmaceutska industrija ima tradiciju i jezgru u ovoj regiji te smatra kako je za unapređenje suradnje potrebno uskladiti regulativu u farmaceutskoj industriji.

Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić istaknuo je pak kako razvoj i investicije dolaze sa stvaranjem uvjeta te da je jedan od glavnih problema javna administracija koja još uvijek predstavlja prepreku, a ne servis.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga smatra kako unatoč etničkim i regionalnim razlikama sve zemlje naše regije imaju iste ekonomske probleme: nezaposlenost, trgovinski deficit i pad BDP-a, koje samo zajednički možemo nadići, dok makedonski predsjednik Gjorge Ivanov ističe kako regija ima fizičke, mentalne i administrativne barijere koje možemo prevladati transportnim, investicijskim i obrazovnim povezivanjem. “Naši poduzetnici kreću naprijed jer imaju automobile s velikim vjetrobranima, a malenim retrovizorima, dok mi političari često uz velike vjetrobrane imamo i velike retrovizore”, kaže Ivanov.

 
Prethodni članakVjerovnici prihvatili plan financijskog restrukturiranja Keruma
Sljedeći članakKvaliteta usluge u Hrvatskoj u padu