Supermarket guru: Klasične trgovine nestaju za deset godina

“Smatram da će trgovine kakve poznajemo nestati za deset godina – kaže Phil Lempert, analitičar koji dinamiku supermarketa proučava više od 25 godina.

hranaOn tvrdi da bi se trgovački lanci mogli suočiti s najvećom promjenom u poslovanju u posljednjih sto godina. Lempert navodi da su u trendu manje trgovine s većim izborom raznovrsnije hrane i predviđa da će se model kakav imaju njemački Lidl i Aldi pokazati uspješnim u budućnosti.

Promjena je već nastupila u poslovanju trgovina. S obzirom na konkurenciju supermarketi su primorani na konsolidaciju.

Ranije ove godine Albertsons je dokapitalizovao Safeway, a nizozemski Ahold planira kupovinu belgijskog Delhaizea i to za 29,5 milijardi dolara, dok je prošle godine Kroger kupio Haris Teeter za 2,5 milijardi dolara.

Manje trgovine mogu biti potencijalno zanimljivije određenim kupcima, ali je Lempert ukazao i na model koji koriste, na primjer, trgovine maslinovim uljem. Riječ je o prodavnicama koje nude stotine boca proizvoda koji je u osnovi isti, odnosno nekoliko verzija iste namirnice.

Potpunu dominaciju supermarketa ugrožava i pokret kupujmo domaće koji postaje sve popularniji širom svijeta. Dodatno, u strahu od genetski modificirane hrane, kupci su sve skloniji kupovanju autohtonih proizvoda kakvi se mogu pronaći u manjim trgovinama.

No, na kraju, zapravo će tehnologija biti ključna za razvoj trgovine u godinama koje dolaze.

S obzirom na sve veću prisutnost interneta, danas je moguće imati pametne frižidere koji automatski naručuju namirnice, poput mlijeka i jaja. Usluge dostave hrane dronovima promijenile su današnje navike kupovanja.

“Smatram da će trgovina kakvu danas poznajemo izumrijeti ne za 50 ili sto godina, već za deset godina”, tvrdi Lempert.

On objašnjava da dostava na kućna vrata pomiče granice.

“Uz tehnološke inovacije poput autonomnih automobila lako je zamisliti da će upravo oni obavljati dostavu, poput Ubera” – kaže Lempert.

Dok Lempert tvrdi da se industrija zaokreće prema manjim trgovinama, brojke ne podržavaju uvijek njegovu tvrdnju. Između 2000. godine i 2013. godine, površina koju zauzimaju američke trgovine hranom dodatno je povećana. (marketnetwork.rs)

Prethodni članakSky Cola vodi mladence u Dubai
Sljedeći članakNaše klasje, Glazir, Pan-pek i Tim-zip na sajmu pekarstva IBA 2015