FMCG, Retail & Agribusiness Premium-Miljan Ždrale, Tomislav Gavazzi, Marko Srabotnik, Luka Jejčić, Boris ViktorovskiU Ljubljani je održan prvi od četiri FMCG, Retail & Agribusiness Premium Bruncheva na kojem se radilo na promociji potencijala razvoja lokalnih i regionalnog tržišta. Skup kojeg je organizirala Infoarena i Europska banka za obnovu i razvoj, bio je namijenjen predstavnicima ovog sektora na tržištu Slovenije.

Miljan Ždrale, voditelj sektora za poljoprivredu za srednju i jugoistočnu Europu, u Europskoj banci za obnovu i razvitak u Londonu, ističe kako EBRD ima novi pristup u Sloveniji s obzirom na to da je riječ o nešto razvijenijem tržištu.

“Povratne informacije od naših klijenata su kako imamo prostora za suradnju u omogućavanju povoljnijeg kapitala za ostvarenje poslovnih projekata. I dalje ćemo se fokusirati na ulaganjima u kontrolu kvalitete hrane, efikasnost proizvodnje i projekte vezane uz zaštitu okoliša. Proizvodnja hrane ima velike potencijale ne samo u kvantitetu nego i kvalitetu. Četrdeset posto investicija banke u regiji upravo je u ovom sektoru, no iako je riječ o pomoći u financiranju preuzimanja, jednaka nam je želja to omogućiti i slovenskim tvrtkama”, ističe Ždrale.

“Infoarena, kao lider u organizaciji poslovnih događaja i EBRD već dugi niz godina uspješno surađuju upravo zahvaljujući zajedničkom prepoznavanju važnosti umrežavanja svih ključnih dionika unutar FMCG, Retail and Agribusiness sektora kako bi se razmijenila uspješna poslovna rješenja, olakšalo međusobno poslovanje putem razmjene međusobnih ideja, iskustava i što je najvažnije, kontakata. Premium Brunchevi su prilika za okupljanje top predstavnika lokalnog i regionalnog gospodarstva, a sve s ciljem kako bi se njihov potencijal mogao predstaviti na krovnom događanju, FRA ARENI 2016 u Beču koja će okupiti i lidere zapadne Europe, zemlje Bliskog Istoka, zemalja CIS-a i Turske što je jedinstvena prilika za sve predstavnike srednjeg i jugoistočnog tržišta da nastupe na novim tržištima”, istaknuo je Gavazzi, vlasnik i osnivač Infoarene.

Marko Srabotnik, voditelj prodaje poslovnih rješenja u Bisnode-u je, predstavljajući stanje u ovom sektoru u regiji, istaknuo kako najviše poduzeća u ovom sektoru dolazi iz Srbije.

“Promet i prodaja posljednjih godina bilježi pad, promet je najveći u Srbiji, dok je čak 45 posto dobiti ostvareno u Hrvatskoj iz koje dolaze i tvrtke poput Vindije, PIK-a Vrbovec, Dukata i Podravke koji bilježe najveću dobit. U prošloj godini dobit je rasla u Sloveniji, dok su ostale države zabilježile pad”, istaknuo je Srabotnik.

FMCG, RETAIL & AGRIBUSINESSDodao je i kako je ovakvo stanje posljedica činjenice da čak 18 posto kompanija u ovom sektoru u regiji nije likvidno, što je ukupno 4,39 posto cijelog sektora, a istovremeno operativni troškovi rastu dok prodaja bilježi pad. Luka Jejčić, predsjednik Upravnog odbora Fructala, govoreći na okruglom stolu u okviru događanja je istaknuo kako postoje benefiti od suradnje integriranja i preuzimanja u regiji.

“Od kada nas je preuzeo Nektar dobili smo pristup većem tržištu, a i pristup povoljnijem financiranju znatno nam je olakšan”, kaže Jejčić. Boris Viktorovski, član Uprave tvrtke Don Don, koja je nedavno preuzela Pekarne Grosuplje, kaže kako su prije preuzimanja isto to oni učinili na tržištu Srbije. “S tvrtkom koju smo preuzeli na tamošnjem tržištu dobili smo ekskluzivno pravo dobave pekarskih proizvoda za velikog kupca i zahvaljujući toj sinergiji
posao nam je napredovao”, kaže Viktorovski.

Igor Malevanov, podpredsjednik Uprave Slovenian Steel Group, vlasnika Perutnine Ptuj ističe kako vrijednosti dobre prakse koju imaju u svom temeljnom poslovanju mogu prenijeti i na posebne proizvodne niše. “Poslovni procesi traže kratke rokove i kvalitetu te dodatnu vrijednost koja će privući kupca i ostvariti višu cijenu za proizvod i tako i veći prihod”, naglašava Malevanov.

Uz Ljubljanu, Premium Brunch se organizira i u Zagrebu (30.11.) , Beogradu (03.12) i Sarajevu (14.12.), a sudjelovanje na njima moguće je isključivo uz poziv organizatora. Sva četiri FMCG, RETAIL & AGRIBUSINESS Premium Bruncha, osim promocije potencijala lokalnih tržišta, namijenjeni su najavi i promociji 6. međunarodne konferencije FRA ARENA 2016. koja je organizirana u glavnom gradu Austrije, Beču, 18. i 19. 2. 2016. godine.

Riječ je o uspješno postavljenoj platformi za promociju lokalne i regionalne FMCG, RETAIL & AGRIBUSINESS industrije na međunarodnom tržištu u organizaciji Infoarene i EBRD-a, koja će okupiti ključne ljude iz FMCG, RETAIL & AGRIBUSINESS industrije te ostalih pratećih industrija iz zemalja EU, srednje i jugoistočne Europe, CIS, zemalja Bliskog istoka, Afrike i Turske. Cilj je povezati industriju regije s industrijama na tim tržištima radi povećanja izvoza i privlačenja investicija.