Dućan Mali orašar otvoren je u siječnju ove godine, ali već je zadobio povjerenje brojnih kupaca. Nudi lješnjake, orahe, bademe, pistacije, đumbir, datulje i ostalo suho voće, a vlasnik Jakov Jurović odlučan je svakoga tjedna u ponudu uvrstiti poneku novinu.

Mnogo je ljudi koji, zarobljeni u svakodnevnim uredskim poslovima, često požele “dići sidro” i uploviti u nesigurne vode poduzetništva, osnovati vlastitu tvrtku. Neki samo vječno sanjaju, a neki svoj san pretvaraju u zbilju. Jedan od potonjih je i naš sugovornik Jakov Jurović koji je višegodišnji siguran posao vođenja računovodstva i financija u uhodanim tvrtkama hrabro odlučio zamijeniti poslom s orašastim plodovima. “I osobno sam već godinama njihov vjerni poklonik, a posebno su mi drage pistacije. Međutim, njihova cijena od 200 kuna po kilogramu zaista mi je bila pretjerana pa sam počeo istraživati mogu li se negdje nabaviti jeftinije”, odmotava nam polako Jakov priču o Malom orašaru.

Istraživanje tržišta potvrdilo je njegove sumnje – pojedini orašasti plodovi zbilja ne moraju biti toliko skupi – pa je shvatio da više nema nazad. Dao je otkaz i najprije pokrenuo online prodaju, a zatim i prodaju putem Facebooka, a paketiće s dragocjenim zdravim plodovima pod brendom Crazy nuts dostavljao je sam ili preko dostupnih distributerskih tvrtki. S vremenom je red došao i na otvaranje dućana. Prostor koji mu je zapeo za oko nudio se u zakup na javnom natječaju Hrvatskih željeznica. Svojom je financijskom ponudom zadovoljio zahtjeve državne kompanije pa je mogao krenuti s uređenjem.

Nije puno dvojio. Asortiman zdravih namirnica mora u uređenju biti popraćen istim tonom pa je dućan Mali orašar sav u drvetu, a Jakov je posebno ponosan što je cijeli posao uređenja obavio sasvim sam. Za sada je i jedini zaposlenik, ali imajući u vidu opseg posla, uvjeren je kako će u bliskoj budućnosti svakako morati zaposliti još barem jednu osobu. “Sam obavljam dostavu, nabavu, prodaju. S obzirom na to da je dućan otvoren tek mjesec dana, još nekako uspijevam, ali sigurno neću moći dugo tako”, najavljuje Jakov.

POPULARNI MIX
A kod njega se može nabaviti zaista široka paleta zdravih grickalica u pakiranjima raznih veličina. Ima pržene i sirove lješnjake, suhe smokve, mješavine suhog voća i orašastih plodova, kandirani đumbir, brazilski orah, više vrsta badema, zatim pistacije (od kojih je sve i počelo) sa ili bez ljuske, pa datulje s košticama i bez njih. Nadalje, tu je i sirovi i blanširani kikiriki, soljeni i onaj bez soli, a kao posebnost ističe njegovu suho prženu inačicu. Kupci kod njega mogu nabaviti i chia i lan sjemenke, uvozne i domaće orahe, a s nestrpljenjem se čeka i jedna pošiljka iz Sjedinjenih Država.

“Kupci jako vole naše mješavine ‘exotic mix’ i ‘voćni mix’, ali ipak je najpopularniji ‘energy mix’ u kojem su suho prženi kikiriki, grožđice, indijski orah i lješnjak”, s ponosom ističe Jakov naglašavajući kako su manja pakiranja posebno pogodna za studente kojima je Mali orašar usputna stanica na putu na predavanja ili prema kući. A kod ostalih kupaca još nije uspio utvrditi pravila ponašanja. Ima onih kojima je sve skupo, onih koji ga i sami upozoravaju da su mu neke cijene preniske u odnosu na konkurenciju, pa do onih koji uđu i za cijenu ne pitaju već nabave baš sve potrebno budući da je zgodno imati sve na dohvat ruke. Od mušterija je također čuo kako kod njega nabavljene orašaste plodove koriste kao grickalice, ali i za pripremu slanih i slatkih jela.

Dućan je podijeljen na dvije cjeline pa se tako u jednom dijelu mogu naći veća pakiranja, a u drugom ona manja dopunjena staklenkama meda. Po jednoj se osobitosti Mali orašar razlikuje od ostalih dućana koji nude sličan asortiman – kandirano se voće poput manga, papaje ili ananasa umjesto u kockicama prodaje u štapićima za lakšu konzumaciju. A u ponudi su i brusnice te grožđice. “Svaki tjedan u ponudu uvedemo barem jedan novi artikl pa smo tako i sada u očekivanju arancina i limuncina iz Dalmacije”, najavljuje Jakov svjestan da će se broj od sadašnjih 30-ak artikala neminovno povećati kako posao bude odmicao.

ŠIRENJE NA VIDJELU
Osim prolaznika i stalnih kupaca koje je već navikao na svoje čuvene mješavine, vjerne su mu mušterije postale i informatičke kompanije i startupovi čiji su zaposlenici svjesni važnosti grickanja orašastih plodova punih zdravih masnoća i suhog voća bogatog vlaknima. Nekima tako dostavlja i u vrećama od po pet kilograma. Od Jakova nabavljaju i restorani u Zagrebu, ali i na obali iako oni nisu toliko veliki potrošači. Jednom riječju, kupci brenda Crazy nuts rasuti su diljem zemlje, a za njih Jakov nabavlja samo najbolje proizvode iz gotovo cijelog svijeta. Naravno, svi plodovi kao što su lješnjak, orasi ili primjerice bademi dolaze od domaćih OPG-ova, a obilnu ponudu sušenog ili kandiranog voća pronašao je u Srbiji.

Jakov je sam, metodom pokušaja i promašaja, osmislio i pakiranja. Najprije je plodove nudio u običnim celofanskim vrećicama koje se nisu pokazale dovoljno izdržljivima pa je prešao na drugu vrstu prozirne folije koja također nije zadovoljila niti njega, a niti mušterijama to rješenje nije bilo praktično. “Na kraju smo se odlučili za kartonsko poluotvoreno pakiranje i takozvani ‘natur look’ što je u skladu s uređenjem dućana”, entuzijastično će Jakov dodajući kako je njegova relativno kratka trgovačka praksa pokazala da je kupcima pakiranje od itekako velike važnosti. Naime, datulje koje je u početku pakirao u kadice od stiropora bile su im znatno manje privlačne od istih datulja u kartonskom pakiranju koje, usput, ima višu cijenu.

One pistacije s početka priče, koje su Jakovu bile među glavnim okidačima za pokretanje posla, u Malom se orašaru sada prodaju po cijeni od 120 kuna za kilogram što je i konkurenciju natjeralo da snizi cijene.

U bliskoj će budućnosti cjelokupna ponuda Malog orašara biti dostupna i u web shopu, a za daljnji razvoj Jakov ima zaista ambiciozne planove. “Do kraja bih godine volio otvoriti još jedan dućan u Zagrebu te jedan u Rijeci. S dolaskom toplijeg vremena ispred prvog Malog orašara planiram urediti terasu i u škrinji ponuditi sladoled i osvježavajuća pića”, najavljuje Jakov dok nama rastu zazubice na pomisao o tom sladoledu.

Jednostavno se ne možete othrvati tom zaraznom optimizmu pogotovo kada doživite oduševljenje dvoje mladih kupaca koji su u dućan ušli u vrijeme našeg posjeta. Djevojka i mladić su nakon obavljene kupnje imali samo riječi hvale za dućan, asortiman i ideju, a gazda se skoro malo zarumenio u licu… Ima li bolje potvrde opravdanosti misije i vizije vlasnika Malog orašara, našeg sugovornika Jakova.