Ukupno je 51% kućanstava u Hrvatskoj u prvoj polovici 2021. godine kupilo juhu. U odnosu na prvu polovicu 2020. godine to je stabilan broj, ali u usporedbi s pretpandemijskom 2019. godinom radi se o povećanju baze kupaca.

GfK Panel kućanstava posljednju 21 godinu u Hrvatskoj prati kupovine shoppera na dnevnoj razini, 365 dana u godini. Analizirali smo kategoriju juha koja uključuje pakirane juhe koje je potrebno kuhati te one koje je dovoljno preliti vrućom vodom.

KUPOVINA KATEGORIJE
Prema podacima GfK panela kućanstava 51% kućanstava u Hrvatskoj u prvoj polovici 2021. godine kupilo je juhu. U odnosu na prvu polovicu 2020. godine to je stabilan broj, ali u usporedbi s pretpandemijskom 2019. godinom radi se o povećanju baze kupaca. Prosječan shopper u prvih šest mjeseci 2021. godine kupio je kategoriju četiri puta, a u jednoj kupovini na kategoriju je u prosjeku trošio 12 kuna. Broj košarica u kojima se našla kategorija u prvoj polovici 2021. godine rastao je za 6% u odnosu na godinu ranije te čak 14% u odnosu na prvih šest mjeseci 2019. godine.

RAST PL-A, PAD PROMOCIJA
Kategorija se manje kupovala na promociji u 2021. godini u odnosu na prethodne godine – vrijednosni udio iznosio je 36%, u odnosu na 37% u 2020. te 39% u 2019. godini. Privatne robne marke zabilježile su značajniji rast u prvoj polovici 2020. godine i činile su 11% od ukupne potrošnje na kategoriju. U prvoj polovici 2021. godine njihov udio nešto je manji, 10%, ali još uvijek značajno viši u odnosu na prvih šest mjeseci 2019. godine.

GENERACIJSKA RAZDIOBA
Baby Boomers/Rebuilders generacija su koju je kategorija juha privukla u puno većoj mjeri u 2020. i prvoj polovici 2021. godine nego što je bio slučaj u 2019. godini te su postali dominantna generacija u strukturi shoppera kategorije. Osim njih, u 2021. godini raste broj shoppera koji su pripadnici Ibrains+Millenials generacije. U 2019. godini kategorija juha natprosječno je pak privlačila shoppere Generacije X, a oni su ujedno bili i najveći generatori volumena za kategoriju.

PREHRAMBENE NAVIKE
Ako analiziramo segmente koji se temelje na prehrambenim navikama shoppera, vidimo da su u strukturi shoppera kategorije najbrojniji Instant Eaters, ali su i Old Schoolers zastupljeniji u juhama u odnosu na prosječnog FMCG shoppera. Ako pak gledamo vrijednosnu potrošnju, Instant Eaters su opet najznačajniji za kategoriju, ali Green Enthusiast gotovo jednako troše na kategoriju kao Instant Eaters.

UPRAVLJANJE KATEGORIJOM
Analizom Share of Wallet identificiramo koliko uspješno trgovac upravlja analiziranom kategorijom u odnosu na druge kategorije u svom asortimanu. Pritom u ovoj analizi ne uspoređujemo trgovce na način da možemo tvrditi kako je jedan uspješniji od drugoga, a usporedbu radimo na SOW ukupnog FMCG tržišta. Svi analizirani trgovački lanci, osim Lidla, dobro upravljaju kategorijom (SOW kategorije veći od SOW-a FMCG košarice).

Kategorija je iz godine u godinu sve uspješnija u Konzumu, dok Lidl nije iskoristio potencijal za kategoriju, iako bilježi pozitivan pomak. Kaufland ostvaruje najvišu razinu iskorištenosti potencijala za kategoriju u prvoj polovici 2020. godine. Plodine još uvijek bolje upravljaju kategorijom od prosjeka, ali primjetan je pad u iskorištavanju potencijala. Interspar ostvaruje nešto niži SOW u 2020. godini, koji ponovno raste u 2021., dok Tommy bilježi nagli skok u iskorištavanju potencijala u 2021. godini.