Predan odnos prema poslu te, zahvaljujući njemu, i stalne mušterije održali su riječki dućan Zdrava hrana Trsat na usluzi kupcima od sada zaista davne 1991. godine. Dućan nudi brojne dodatke prehrani, higijensko-kozmetičke proizvode, ali i svježe voće te povrće, začine, mahunarke, žitarice, brašna, slatki i slani prehrambeni asortiman, bezglutenske proizvode, sokove kao i biljne napitke, eterična i bazna ulja, macerate, tinkture i brojne druge proizvode.

Zadovoljni kupci koji se uvijek rado vraćaju u trgovinu svim su vlasnicima glavni pokazatelj da svoj posao rade dobro i pošteno. A sretne mušterije obično znače i zadovoljavajuće poslovne rezultate koji omogućuju opstanak u sve kompetitivnijem okruženju domaće trgovačke djelatnosti. Unatoč stalnim mijenama, pa čak i nekim tržišnim turbulencijama, predan odnos prema poslu te, zahvaljujući njemu, i stalne mušterije održali su riječki dućan Zdrava hrana Trsat na usluzi kupcima od sada zaista davne 1991. godine. Kako se prisjeća današnja vlasnica Sandra Ropac, glavni je motiv njene majke za pokretanjem posla bila teška zdravstvena situacija u obitelji, odnosno bolest Sandrinog brata Josipa.

“Moja majka Neda potpuno se posvetila njegovom ozdravljenju i usput je ujedno prihvatila činjenicu da do nužnih namirnica i pripravaka može doći jedino tako da sama otvori dućan s tim asortimanom pa da, osim bratu, pomogne i svima ostalima sa zdravstvenim problemima sličnim njegovima”, objašnjava Sandra naglašavajući kako je, zahvaljujući predanosti majke brat danas potpuno zdrav i vodi sretan i ispunjen obiteljski život. I tada, kao i danas, trgovci su prilikom otvaranja dućana morali proći brojne procedure i udovoljiti raznim administrativnim zahtjevima. Srećom, sve je prošlo više nego uspješno pa je baš na Trsatu otvoren dućan zdrave hrane kao prvi na riječkom području i zasigurno jedan od prvih u Hrvatskoj. Dijelom riječke tradicije ova je trgovina postala i zahvaljujući čuvenom arhitektu Igoru Emiliju koji je osmislio i realizirao njeno unutarnje uređenje. Njegova su ostavština, među ostalim, i impresivni riječki neboderi kao i hotelski kompleks Uvala Scott pored Rijeke.

TAJNA DUGOVJEČNOSTI
A tada osnovana trgovina tijekom više od 30 godina postojanja promijenila je nekoliko naziva da bi se do sada vlasnici odlučili registrirati ime Trgovački obrt BIOEKO. Dućan je istovremeno kupcima poznat pod imenom Trgovina zdrave hrane na Trsatu. Ime je, očekivano, dobio i zahvaljujući smještaju ponad Rijeke, nedaleko prekrasne Trsatske gradine, a ta je lokacija presudila zbog povoljnog najma i odličnog smještaja na mirnijem mjestu, ne direktno na glavnoj prometnici, a ipak pri ruci kupcima koji se u jutarnjoj ili popodnevnoj šetnji ovim živopisnim naseljem odluče obaviti “špežicu”.

Vlasnica Sandra procjenjuje kako je tajna dugovječnosti njene trgovine činjenica što ima široki asortiman ponude odabranih proizvoda i konkurentne cijene. “Od 1991. u našoj se okolici više poduzetnika okušalo u trgovini, ali svi su nakon nekoliko godina odlučili zatvoriti vrata”, naglašava Sandra dodajući kako smatra da je njen model u kojem je u dućanu za prodaju, logistiku i administraciju angažirano samo troje ljudi, koji obavljaju doslovno sve poslove, ključan faktor opstanka.

Pa ipak, ne treba nikako zanemariti niti bogati asortiman koji već godinama privlači kupce. Dućan tako nudi brojne dodatke prehrani, higijensko-kozmetičke proizvode, ali i svježe voće te povrće, začine, mahunarke, žitarice, brašna, slatki i slani prehrambeni asortiman, bezglutenske proizvode, sokove kao i biljne napitke, eterična i bazna ulja, macerate, tinkture. “Mnogo sam nabrojala, ali vjerojatno sam i puno toga izostavila”, napominje Sandra dodajući kako je dućan u svojim počecima u asortimanu imao stotinjak artikala, a danas je njihov broj narastao na otprilike 2.000.

Može se reći kako je ona kao današnji spiritus movens rasla usporedo s ovom trgovinom na Trsatu jer je u posao malo-pomalo počela ulaziti još kao studentica pa je prirodno bilo da po odlasku majke u mirovinu sasvim preuzme posao.

DVA MLINA
Dinamično je oduvijek bilo i po pitanju dobavljača. Kako to obično biva, oni su se u dobroj mjeri tijekom godina izmijenili jer neki ili zatvaraju svoje tvrtke, odlaze u mirovinu ili pak mijenjaju djelatnost. Kao i kod drugih malih trgovaca, u počecima poslovanja vlasnici su morali u potragu za pouzdanim izvorom robe dok se danas dobavljači javljanju njima, ali jednako tako i dalje se nekima Sandra i njeni djelatnici javljaju i sami. Pri tome odabiru i one s konvencionalno uzgojenim i proizvedenim proizvodima, ali i brojne s certificiranim ekološkim proizvodima. U dućanu se ujedno nudi nekoliko varijanti istog proizvoda od različitih proizvođača odnosno dobavljača pa je odabir prepušten kupcima. “Većina proizvoda koje nudimo u trgovini ima ekološki certifikat, ali kako je neke s tom oznakom teže nabaviti ili je njihova količina ograničena, u asortimanu ipak imamo, primjerice, izvrsna svježa jaja iz slobodnog uzgoja po vrlo pristupačnoj cijeni jer smo svjesni da bi eko certificirana bila višestruko skuplja”, objašnjava Sandra.

Jedan od dodataka prehrani koji nude su primjerice tablete slatkog pelina (Sweet Wormwood) za koju će vlasnici rado reći kako je biljka vrlo karakterističnog izgleda čije lišće izgledom podsjeća na paprat, a ima antigljivično, antivirusno te antibakterijsko djelovanje. Svojim kupcima preporučuju ih za jačanje imuniteta, kod problema s probavnim sustavom kao i kašlja, a ne sadrže gluten, šećer, sol niti škrob.

Ono što stalne mušterije već odavno znaju, a neupućenima je itekako zanimljivo, jest i podatak da u Zdravoj hrani na Trsatu mogu na dva mlina samljeti sve vrste žitarica, odnosno i rižu, slanutak, ali i proso, heljdu… sve što im padne na pamet, a pri tome ne trebaju brinuti da bi njihova tura brašna mogla biti “kompromitirana” glutenom jer vlasnici paze da se jedan mlin čuva samo za bezglutenske žitarice. Sandra naglašava kako su na ovaj način mušterije sigurne da su u njihovom brašnu samo čiste žitarice bez ikakvih dodataka, a da je svježe i toplo brašno koje nije izloženo dugotrajnom stajanju nemjerljivo bolji izbor u svakodnevnoj prehrani.

To je samo jedan od primjera iz kojeg se jasno vidi koliko je vlasnicima Trgovine zdrave hrane na Trsatu stalo do kupaca i njihove dobrobiti. A Sandra i njena mala, ali moćna ekipa i dalje će im biti dostupni od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati, te subotom od 8 do 14 na starom mjestu, na Trsatu. Jedino nedjeljom malo odmaraju i skupljaju snagu za sljedećih 30 godina. Sretno i dalje!