Tvornica duhana Rovinj (TDR), vodeći proizvođač cigareta u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, s ukupno prodanih 13 milijardi komada cigareta u 2010. godini ostvario je rast od 4,4 posto u odnosu na godinu prije.

tdr-press-konferencijaRast prodanih količina nije pratio i rast prihoda jer je TDR, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije, “unatoč povećanju trošarina na svim tržištima, uvažavajući gospodarsku situaciju i rastuću krizu, donio odluku o minimalnom povećanju cijena svojih proizvoda, na štetu vlastitih prihoda i zarade.” TDR je jedna od najvećih proizvodnih kompanija u Hrvatskoj u domaćem vlasništvu koja gotovo 60 posto prodaje ostvaruje u izvozu, a 2010. godinu obilježilo je jačanje tržišnog položaja kompanije u cijeloj regiji.

Tako lidersku poziciju TDR ima u Hrvatskoj sa 78 posto tržišnog udjela te u BiH s oko 38 posto. Tržišni udio TDR-a u Crnoj Gori veći je od 12 posto, na Kosovu 10 posto, u Srbiji devet posto, Makedoniji 7 posto, dok u Sloveniji iznosi četiri posto.

“S tržišnim udjelom većim od 25 posto, TDR je vodeći proizvođač cigareta u jugoistočnoj Europi pri čemu je Ronhill vodeći cigaretni brend na tim tržištima. Osim u regiji, TDR svoje proizvode izvozi u Španjolsku, Češku, Italiju, Austriju, Ujedinjene Arapske Emirate i Iran, gdje je u tijeku gradnja tvornice. Tvornica bi s radom trebala započeti početkom 2012. godine. Ovom investicijom, vrijednom 30 milijuna eura, TDR se još snažnije pozicionira kao jedan od vodećih hrvatskih izvoznika“, istaknuo je u svom izlaganju predsjednik Uprave TDR-a, Davor Tomašković.

On je pritom dodao kako TDR, kao proizvodna kompanija u domaćem vlasništvu, sustavno potiče i proizvodnju duhana u Hrvatskoj čuvajući tako radna mjesta na hrvatskom selu.

Podsjetio je kako je s predstavnicima najveće udruge proizvođača duhana Krupan list početkom godine potpisan ugovor o dugoročnoj proizvodnji duhana. Četverogodišnjim ugovorom, koji su prihvatili kooperanti Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji, proizvođačima je zajamčena otkupna cijena od 10,40 kuna za kilogram duhana, što je povećanje od pet posto.

davor-tomaskovic-predsjednik-uprave-tdr-aUsto, Hrvatski duhani osiguravaju niže cijene reprodukcijskih materijala te niže kamate na kredite za reprodukcijske materijale, avanse i dugoročne kredite. S kooperantima je ugovorena sadnja duhana na 4406 ha, što je povećanje od sedam posto u odnosu na prošlu godinu, naglasio je Tomašković te dodao kako su time, unatoč rastućoj gospodarskoj krizi, za više od 1000 proizvođača duhana stvoreni dobri uvjeti za nastavak razvoja i povećanje proizvodnje duhana.

Na konferenciji je istaknuto kako proizvodnja duhana daje sigurnost i jamči zaposlenosti hrvatskog sela u Podravini i Slavoniji, na čijim se poljima godišnje proizvede oko 10 tisuća tona duhana koji se izvozi na sve kontinente, a ove godine prvi put u Novi Zeland i Australiju.

Hrvatska primarna proizvodnja duhana s više od pet posto sudjeluje u europskoj proizvodnji duhana, a takav udio nema niti jedna druga kultura u domaćoj poljoprivredi, navode iz TDR-a.