U rovinjskoj tvornici duhana TDR zaprepašteni su izjavama i tonom ministra financija Slavka Linića koji je na sjednici Vlade, s koje su Saboru upućene izmjene Zakona o trošarinama, oštro kritizirao proizvođače cigareta.

Zaprepašteni smo izjavom. Ovo je gruba uvreda svih koji rade u duhanskoj industriji, izjavio je novinarima Predrag Grubić, voditelj korporativnih komunikacija Adris grupe.

Linić je na sjednici Vlade istaknuo kako je osnovna ideja izmjena Zakona o trošarinama onemogućavanje proizvođača u stvaranju spekulativnih zaliha i izbjegavanja plaćanja trošarina, a duhansku je industriju optužio da su u dosadašnjim promjenama trošarina potkradali državni proračun.

Proizvođači su, kako je rekao, prilikom zadnja dva dizanja trošarina, doslovce dan prije Vladine odluke, zahvaljujući informacijama do kojih su došli, potpuno ispraznili zalihe trošarinskih markica sa starim trošarinama. Potom bi cigarete prodavali po starim cijenama, što nije smetalo kupcima, ali trpio je državni proračun.

Linić je to potkrijepio podatkom da je rast prihoda od trošarina u prvih 5,5 mjeseci ove godine iznosio 37%, umjesto planiranih 46%. U isto vrijeme, dodaje, rasli su profiti proizvođača cigareta. Premijer Zoran Milanović upitao je radi li se o kažnjivom ponašanju ili lukavstvu proizvođača cigareta, a kad mu je Linić odgovorio da je riječ o ovom drugom, upozorio je da onda treba birati riječi.

Prema prijedlogu izmjena Zakona, trošarinske markice više na sebi neće imati cijenu, nego će biti bez nje, a proizvođačima bi se uvela obveza da prilikom svake promjene cijena cigareta, bilo zbog vlastite politike cijena ili trošarina, popišu sve zalihe cigareta u pogonima, skladištima i na prodajnim mjestima. Tako bi se plaćala nova trošarina istog dana kad se ona i počinje primjenjivati. (H)