Maloprodajni lanac Tesco u ponudu svoja 262 dućana širom Ujedinjenog Kraljevstva uveo je neoprane krumpire čime želi dati doprinos smanjenju bacanja hrane. Neoprani krumpiri dulje ostaju svježi na policama jer zemlja pomaže blokirati svjetlo i usporava prirodne procese propadanja. Iz ovog su maloprodajnog lanca podsjetili kako su do sredine 1970-ih britanski supermarketi i voćarne prodavali samo neoprane krumpire, prenosi portal esmmagazine.com.

Prema podacima koje je iznijela akcijska grupa WRAP, krumpir je u kućanstvima Ujedinjenog Kraljevstva hrana koja najčešće završi na otpadu. Krumpir potrošači jednostavno ne stignu utrošiti na vrijeme pa je sve što mu može produljiti “shelf-life” itekako dobrodošlo u borbi protiv bacanja hrane.

Hrana iz kućanstava koja završi na otpadu značajno doprinosi globalnim emisijama CO2, a čak 70 posto bačene hrane dolazi upravo iz domova građana.

Tesco je svojedobno pilot projekt pokrenuo u suradnji s tvrtkom Branston, jednim od najvećih dobavljača krumpira. Tada je neoprani organski bijeli krumpir uvršten u ponudu 120 dućana širom zemlje.

Kompanije su utvrdile kako je shelf-life neopranog krumpira gotovo dvostruko dulji od opranog što znači dodatnih pet dana svježine.

“Prošlog studenog inicijalni projekt proveli smo u Bristolu i okolici kako bismo vidjeli reakcije kupaca. Pokazalo se kako smo uspjeli, pa sada projekt širimo na cijelu južnu Englesku”, kazao je Rob Hooper, produce lead technical manager u Tescu.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!