Trgovački lanac Tesco zatvara dio trgovina u Mađarskoj zbog novih zakonskih ograničenja u trgovini na malo, a izvršni direktor Nigel Jones rekao je da je prioritet pronaći posao unutar grupe za oko 500 ljudi koji bi trebali biti otpušteni

Tesco je u ponedjeljak službeno potvrdio ono o čemu se u mađarskim medijima danima špekuliralo: da zatvara 13 trgovina u Mađarskoj. Zatvaranje trgovina povlači posljedice, a to su otkazi za više od 500 zaposlenika koji su o tome obaviješteni u utorak, piše portal portfolio.hu.

Trgovački lanac čije je sjedište u Velikoj Britaniji objavio je da je odluka o zatvaranju potaknuta zaoštravanjem zakonske regulative koja je znatno povećala operativne troškove. Promjene, između ostalog, propisuju da trgovački lanac mora obustaviti poslovanje ako u dvije uzastopne godine prijavi gubitak.

Zatvaraju se uglavnom trgovine srednje veličine, koje predstavljaju oko 5 posto Tescove lokalne mreže koja obuhvaća 222 trgovine.

Izvršni direktor Tesca Nigel Jones rekao je da je odluka donesena kako bi se dugoročno osigurala profitabilnost i održivost operacija kompanije na mađarskom tržištu te da je u ovom trenutku prioritet pronaći posao unutar grupe za one koji bi trebali biti otpušteni.

Tesco je suočen s problemima i na globalnoj razini. U 96-godišnjoj povijesti kompanije nije bilo tako dramatične godine kao što je bila lanjska. U prošloj godini izdali su četiri upozorenja o profitabilnosti i bili su pogođeni računovodstvenim skandalom zbog kojeg su morali revidirati podatke o dobiti od 263 milijuna funti.

Nekoliko direktora moralo je napustiti kompaniju, a u rujnu je imenovan izvršni direktor sa zadatkom da dovede kompaniju u red.

U takvim okolnostima odluka o gašenju trgovina u Mađarskoj nije iznenađenje.

Naime, vlada premijera Viktor Orbana propisala je rigorozna pravila u maloprodaji i zagorčala je time život trgovačkim lancima u stranom vlasništvu.

Tesco je potvrdio da je zatvaranje trgovina posljedica novih ograničenja, a Spar Hungary je u prosincu najavio da će na štetne vladine mjere odgovoriti odgodom ulaganja. Razmotrit ćemo svoju korporativnu strategiju i uvjete razvoja i širenja, navode u Sparu.

Mađarska vlada je prehrambenim trgovačkim lancima uvela progresivnu naknadu koja za lance s najvećim prihodima u usporedbi s osnovnom može porasti i 30 puta.

U prosincu je produžena zabrana gradnje maloprodajnih trgovina iznad određene površine. Moratorij je uveden 1. siječnja 2012. i trebao je biti na snazi do kraja prošle godine. No, amandmanom je prag povećan s 300 četvornih metara trgovačkog prostora na 400 četvornih metara.

Zakon također zabranjuje trgovinama s godišnjim prihodom većim od 15 milijardi forinti da prodaju robu široke potrošnje ako zabilježe gubitak u dvije prethodne godine. Zakon će stupiti na snagu 1. siječnja 2017., godinu dana kasnije nego što je prvotno planirano. (Banka.hr)