Tjestenina – Tržišni trendovi: Riža, tjestenina i rezanci u Hrvatskoj

Riža i tjestenina bilježe sporiji rast kako su mjere za COVID-19 ublažene.

Prema Euromonitor Internationalu, riža i sušena tjestenina zabilježili su solidan rast u 2020. godini zbog kućne izolacije izazvane covidom 19, a to se nastavilo početkom 2021. sve dok mjere karantene nisu ublažene. Tjestenina je jedno od najpopularnijih jela u Hrvatskoj (osobito u zapadnom dijelu zemlje koji je blizu Italije), dijelom i zato što je jednostavna za pripremu. To je tjesteninu učinilo vrlo poželjnim kuhanim obrokom tijekom kućne izolacije.

Izvor: Euromonitor International

Osim toga, proizvodi od riže i sušene tjestenine pristupačni su i jednostavni za skladištenje, što ih čini idealnim proizvodima za stvaranje zaliha. Unatoč tome, rast je usporen u 2021. godini kada su ograničenja uvedena u svezi s pandemijom u zemlji ublažena. Prije izbijanja pandemije prodaja sušene tjestenine i riže trpjela je zbog toga što su se ljudi sve više udaljavali od konzumacije ugljikohidrata i pokušavali jesti više povrća, ali i zbog onih koji su tražili raznovrsniji ručak. Kako su se potrošači vraćali na radna mjesta, ovaj se trend ponovno počeo pojavljivati.

Izvor: Euromonitor International

INSTANT REZANCI
Instant rezanci bilježili su snažan rast prije izbijanja COVID-19 pandemije, a ove su proizvode osobito cijenila samačka kućanstva koja su tražila brz i praktičan međuobrok ili opciju obroka. Međutim, rast je usporen u 2020./2021., dijelom zbog činjenice da se ti proizvodi smatraju relativnom novošću, ali i zato što su se mnogi samci vratili živjeti sa svojim obiteljima tijekom karantene. Unatoč tome, s instant rezancima koji su postali popularna opcija obroka na radnom mjestu, čim su se uredi ponovno počeli otvarati i mjere za COVID-19 ublažene, prodaja je ponovno počela rasti, iako s niske baze.

Izvor: Euromonitor International

PRIVATNE MARKE
Riža i tjestenina su dominantne kategorije, ali obje pate od nedostatka inovacija. Za razliku od mnogih drugih kategorija pakirane hrane, riži i tjestenini nedostaju inovacije u smislu uvođenja obogaćenih/funkcionalnih opcija ili proizvoda s posebnim sastojcima, koji bi im pomogli da se pozicioniraju kao proizvodi za zdravlje i dobrobit. Tržišni igrači uglavnom koriste popuste kao sredstvo za povećanje prodaje, jer su potrošači cjenovno osjetljivi. To se uglavnom može uočiti kroz porast potražnje za proizvodima privatnih robnih marki, pri čemu mnogi potrošači vide malu razliku u kvaliteti i okusu u odnosu na opcije brendiranih proizvoda.

Prethodni članakHanfa odobrila Fortenova grupi objavu ponude za preuzimanje Žitnjaka
Sljedeći članak41. izdanje manifestacije “Kaj su jeli naši stari”