Kategorija tjestenine nije nastavila trend iz ranijeg godišnjeg perioda nego je u zadnjih 12 mjeseci prepolovila vrijednost ulaganja u svoju televizijsku prisutnost

tv oglasavanjeAnaliza oglašavanja kategorije “Tjestenina” provedena je na TV postajama (HTV 1, HTV 2, Nova TV, RTL, Doma TV, RTL 2) za ciljnu grupu Total 4+, koja uključuje sve pojedince u Republici Hrvatskoj starije od četiri godine (maksimalni doseg oglašavanja obuhvaća 4.090.004 potencijalnih recipijenata), koji u kućanstvu imaju barem jedan ispravan TV prijemnik.

Istraživanje je provela tvrtka AGB Nielsen istraživanje medija d.o.o. s ukupno 1.160 instaliranih peoplemetera, dok je veličina panela 810 kućanstava. Varijable u analizi su Eq. GRP na ciljnoj grupi Total 4+. GRP je pritom zbroj rejtinga svakog individualnog spota. Eq. GRP ili 30 sek GRP jednak je GRP-u koji bi se ostvario kada bi duljina spota bila 30 sekundi.

Istraživanje se odnosi na godišnji period svibanj 2014. – travanj 2015. u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje). U izračun su uzete sve vrste oglašavanja izuzev telemarketinga – tv prodaje, te samooglašavanja televizija.

MANJE JE VIŠE
U protekle dvije godine potrošačima su se preko svojih oglasnih poruka obraćala samo dva oglašivača u kategoriji tjestenine – Ledo i Marodi. U zadnjih 12 mjeseci bode u oči značajno smanjenje ulaganja u ovaj oblik oglašavanja s obzirom na to da su ukupne investicije iznosile 4,2 milijuna kuna, što je ogroman pad u odnosu na prethodnih 12 mjeseci kada su ta ulaganja dosegla gotovo 11 milijuna kuna.

lead1Pad je zabilježen i kod broja spotova (s 476 na 300), dok je Eq. GRP pokazatelj praktično prepolovljen te je iznosio 696,81% (u prethodnih 12 mjeseci: 1.255,03%).

Ledo je na televiziji prisutan s tri varijante brenda – Lisnato tijesto, Tijesto za savijače te Njoki i valjušci. U usporedbi dva godišnja razdoblja vidljivo je kako su ulaganja dvostruko manja: s 8,1 milijuna kuna lani pala su na 4,1 milijun kuna u zadnjih 12 mjeseci. Zanimljivo je kako je, unatoč ovako drastičnom padu neto investicije, broj spotova povećan s 279 na 296.

pregled tv oglasavanjaMarodi se u zadnjih 12 mjeseci gotovo u potpunosti povukao s televizije. Naime, čakovečki proizvođač je uložio svega 55.680 kuna u svoja četiri oglasa za varijantu Valoviti rezanci izbacivši u potpunosti generalnu promociju brenda na koju je u godini ranije investirao čak 2,9 milijuna kuna te imao ukupno 197 oglasa.

Jan Jurjević
Client Service Executive
jan.jurjevic@nielsen.com
nielsen logo