U kategoriji je prisutna snažna koncentracija jer tri vodeća brenda zastupaju 77% komadne prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Bref, Domestos, Duck.

U kategoriju proizvoda za čišćenje i održavanje WC školjke (Toilet care) uključene su sve vrste sredstava za čišćenje WC-a (sprej, tekućine, pjene, maramice) kao i sredstva koja osvježavaju vodokotlić ili WC školjku.

Nielsenovim panelom maloprodaje obuhvaćeno je tržište Hrvatske koje uključuje hipermarkete (iznad 2.500 m2), supermarkete (301 – 2.500 m2), trgovine mješovitom robom (ispod 300 m2) te drogerije i kioske. Panel maloprodaje ne uključuje veleprodaju, Cash&Carry, specijalizirane trgovine, online prodaju, diskontere ni tržnice.

PROMATRANO RAZDOBLJE
Analiza se odnosi na kumulirano razdoblje posljednjih godinu dana (rujan 2017. – kolovoz 2018. vs. rujan 2016. – kolovoz 2017.). Kategorija proizvoda za čišćenje i održavanje WC školjke u posljednjih godinu dana bilježi rast komadne prodaje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Moderni formati (hipermarketi, supermarketi) s 51% i tradicionalni formati (trgovine mješovitom robom) s 49% udjela gotovo su izjednačeni kao maloprodajni kanali kroz koje se prodaja realizira.

Pogledamo li segmente koji čine ovu kategoriju vidjet ćemo vrlo izraženu prevlast toaletnih blokova koji su zauzeli natpolovičnih 54% udjela u komadnoj prodaji. Tekuća sredstva za čišćenje istodobno su ostvarila 18%, a tekući toaletni blokovi 15% udjela, dok je ostatak prodaje pripao maramicama (7%) i prašku/tabletama za čišćenje (3%) te svim ostalim segmentima (3%). U kategoriji je prisutna snažna koncentracija jer tri vodeća brenda zastupaju 77% komadne prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Bref, Domestos, Duck.