zagreb-ilica-ftdU agenciji za poslovanje nekretninama Spiller Farmer, koja je dovela H&M u šoping centar Cvjetni, predviđaju izmjenu još nekih postojećih brendova na top-lokacijama koje će zamijeniti poznati brendovi, no njihov dolazak i dalje koči nedostatak adekvatna prostora

Nakon što je u središtu Zagreba otvoren trgovački centar Cvjetni, čije trgovine rade vikendom do kasnih večernjih sati, i ostale prodavaonice, uglavnom odjećom i obućom, na potezu od Trga bana Jelačića do Frankopanske ulice, odlučile su se uključiti u borbu za kupce te ih sve veći broj svoja vrata spremno otvara i nedjeljom.

Prvo se prije više od godinu dana krenulo sa “Zagrebačkim subotama”, kojima se moglo šopingirati do 20 sati, što se pokazalo dosta uspješnim za trgovce, ali i ugostitelje jer je grad bio “pun ko šipak”.

Akcija “rad nedjeljom” poklopila se i s dolaskom prvih ljetnih sniženja, pa je u trgovinama u središtu grada ovih dana prilična gužva. Neki su se, poput Naf Nafa u Ilici, zasad odlučili za kraće radno vrijeme, od 10 do 15 sati, dok su primjerice Benetton i Xnation i nedjeljom otvoreni do 19 sati.

H&M i Zara u centru
U agencijama za nekretnine već unatrag godinu dana najavljuju oporavak “high streeta”, odnosno povratak šopinga u centar grada.

Ne samo zato što je u središte Zagreba najavljen dolazak popularnih internacionalnih brendova, H&M-a i Zare, nego i zato što su isti trendovi već zabilježeni u srednjoeuropskim gradovima. Ljudi su, nakon velike ekspanzije, jednostavno postali prezasićeni trgovačkim centrima.

Uz to, bolja trgovačka ponuda u gradskoj jezgri privlači i veći broj potrošača, što je svakom gradu važno, osobito zbog turista.

Trgovački centri na periferiji i dalje su u prednosti što se tiče izbora trgovina, dostupnosti automobilom i broja parkirnih mjesta.

Međutim, trgovačke zone u gradskoj jezgri nude kombinaciju trgovine, kulture i gastronomije, kompletan urbani doživljaj.

U agenciji za poslovanje nekretninama Spiller Farmer, koja je uspjela dogovoriti s H&M-om da ipak dođe u Zagreb prije ulaska Hrvatske u EU, ističu da je ponajprije otvaranjem tzv. flagship trgovina popularnih brendova H&M i Zara centar grada zaživio i polako vraća stari sjaj.

“Predviđamo izmjenu još nekih postojećih brendova na top-lokacijama koje će zamijeniti poznati brendovi, što će kontinuirano privlačiti potencijalne kupce u centar Zagreba. U posljednjih nekoliko mjeseci, naročito nakon konačne potvrde ulaska Hrvatske u EU, bilježimo i veći interes internacionalnih brendova koji žele širiti svoju maloprodajnu mrežu trgovina i na našem tržištu”, ističe Patrick Franolić, direktor Spiller Farmera.

Problem prostora
Dodaje i kako je najveći problem pri njihovu ulasku na hrvatsko tržište nedostatak adekvatnog prostora u centru grada jer je poslovna strategija većine tih brendova najprije otvoriti tzv. flagship trgovinu u centru grada, pa potom eventualno širiti prodajna mjesta po ostalim većim gradovima i šoping centrima.

Naime, sama arhitektura donjogradske jezgre nije pogodna za pozicioniranje internacionalnih brendova koji traže veće kvadrature (više od 1000 četvornih metara) prodajnog prostora.

Problem su, navodi Franolić, i neriješeni imovinsko-pravni odnosi koji onemogućuju eventualno spajanje i proširenje postojećih trgovačkih prostora u veće prodajne jedinice.

“Budući da se u ovom trenutku većina brendova koncentrirala na top-lokaciju koju čini tromeđa Ilice od Trga bana Jelačića do Gundulićeve, preko Cvjetnog trga do Masarykove, može se očekivati da će se u budućnosti pojavom novih brendova ponuda prostora u centru grada ipak proširiti i na okolne ulice koje su donedavno živjele kao retail zona, primjerice Vlaška, Jurišićeva, Praška i Frankopanska”, objašnjava Franolić.

Važan faktor pri dolasku novih brendova bit će i cijene zakupa prostora na top-lokacijama. U Spiller Farmeru ističu da su cijene, koje su donedavno bile aktualne na tim lokacijama, previsoke u odnosu na krizu u maloprodajnom sektoru, kupovnu moć, broj stanovnika te dolazak stranih turista kao potencijalnih potrošača. Komercijalna cijena zakupa u centru grada iznosi između 80 i 100 eura za kvadrat.

Povlašteni najam

U agenciji CB Richard Ellis, koja je provela istraživanje “Razvoj retaila u Hrvatskoj; je li došlo vrijeme za korak nakon šoping centara?”, predstavljeno u sklopu 7. konferencije hrvatskog tržišta nekretnina, zaključili su kako je oporavak “high streeta” neminovan.

Smatraju, međutim, da je za njegov potpuni procvat potrebno srediti zemljišne knjige i ukinuti povlašteni najam.

Zbog zasićenosti tržišta trgovačkim centrima, oni koji žele preživjeti morat će se diferencirati – arhitekturom, zelenom gradnjom, konceptom ili zabavnim sadržajima, zaključuju u CB Richard Ellisu. (Business.hr)