Tržišni udio TDR-a u Srbiji dosegnuo gotovo 10 posto

Tržišni udio TDR-a u Srbiji u protekle je tri godine rastao te danas iznosi gotovo 10 posto, navodi se u priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

U 2009. godini TDR je na srbijanskom tržištu ostvario prodaju veću od 1,6 milijardi komada cigareta, a prihodi TDR-a u Srbiji su prošle godine iznosili 20 milijuna eura. Iz TDR-a su priopćili da u regiji jugoistočne Europe ostvaruju prodaju veću od 12,5 milijardi cigareta godišnje i godišnji prihod koji premašuje 250 milijuna eura. Na cijelom području jugoistočne Europe TDR drži tržišni udjel veći od 25 posto.

Tijekom prošle godine TDR je na srbijanskom tržištu lansirao više novih proizvoda: MC brand u slims i king size formatu, limitirano izdanje Walter Wolfa te jubilarno i ekskluzivno izdanje Ronhilla koji je lider na srbijanskom tržištu u segmentu medium brandova s najvećim tržišnim udjelom od 5,4 posto. Sredinom ožujka TDR će na srpsko tržište lansirati još jedan proizvod – York (Gold) 100’s.

Davor Tomašković
Davor Tomašković

Iz TDR-a ističu da su početkom ove godine u Srbiji su zbog promjene zakonske regulative porezna opterećenja na duhanske proizvode povećana za 10 posto u odnosu na 2009. “Zbog novog sustava trošarina, u ovoj godini očekujemo smanjenje prihoda”, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu predsjednik Uprave TDR-a, Davor Tomašković. “Cijene i porezi su još uvijek daleko ispod razine u EU zemljama što upućuje na nastavak povećanja poreznih opterećenja cigareta i u budućnosti”, dodao je Tomašković.

Iz kompanije ističu da su prisutni i na drugim europskim tržištima, a svoju prodajnu mrežu razvijaju i u zemljama Srednjeg i Dalekog istoka. Početkom ove godine TDR je započeo gradnju tvornice u Iranu i širenje poslovanja na tržište jugozapadne Azije. (pd)