Stižu japanske cigarete, TDR se ne boji

JTI je objavio u hrvatskim medijima oglas kojim traži ljude, već su registrirali predstavništvo u Zagrebu i pregovaraju s domaćim trgovcima o plasmanu cigareta

Japan Tobacco International (JTI), treći proizvođač cigareta u svijetu, dolazi i u Hrvatsku. Kompanija, sa sjedištem u Ženevi i uredima u više od 40 zemalja svijeta, objavila je u hrvatskim medijima oglas kojim traži zaposlenike i kod nas, svoje su predstavništvo već registrirali u Zagrebu, a navodno, neslužbene su informacije, već pregovaraju i s domaćim trgovcima o plasmanu svojih cigareta Winston, Camel i Mild Seven.

Beogradski ured
»Hrvatsko tržište je među najvećim i najprofitabilnijim tržištima u regiji. U Hrvatskoj smo trenutačno prisutni sa svojim rezanim duhanom a razmatramo i mogućnost da na tržištu predstavimo svoje cigarete. Potrošači u Hrvatskoj su spremni za internacionalne brendove«, odgovaraju našem listu iz beogradskog ureda JTI-a, koji upravlja regijom. Odluka o tome koje će cigarete u Hrvatskoj prodavati, kažu, ovisit će o njihovoj budućoj komercijalnoj strategiji i bit će prilagođena potrebama hrvatskog tržišta.

»Sigurno je da JTI može ponuditi svjetski poznate, visoko kvalitetne proizvode, međunarodno priznate brendove, uljučujući i tri koja se nalaze među pet najprodavanijih u svijetu – Winston, Mild Seven i Camel. Tržište će biti konkurentnije, a potrošači će osjetiti unaprijeđen izbor kvalitetnih proizvoda po konkurentnim cijenama«, zaključuju iz Beograda. Na pitanje koliko ljudi planiraju zaposliti u Hrvatskoj, odgovaraju samo kako im je namjera zaposliti »posvećene profesionalce«.

Njihovi brendovi cigareta mogli bi zamutiti, već dugo mirnu vodu Tvornice duhana Rovinj (TDR), koji u Hrvatskoj drži 81 posto tržišta cigareta. To je do sada uspjelo tek Phillip Morrisu s Marlborom, koji je nekadašnji TDR-ov tržišni udio od 87 posto spustio za šest posto (pri čemu je važno napomenuti da je TDR neko vrijeme proizvodio njihov najjači brend Marlboro prema licenci).

U TDR-u se konkurencije ne boje ni ovaj put
Iako, kako ističe glasnogovornik Adris Grupe, u čijem sustavu posluje TDR, Petar Grubić, dolazak JTI-ja ne žele, poštujući konkurenciju, komentirati, komentar je »pao« u siječnju, kad se dolazak JTI-ja tek počeo spominjati. Kako je tada poručeno iz TDR-a, »mnogi su dolazili i odlazili, a oni, sa 138-godišnjom tradicijom, ostajali«. Iskustvo ih uči, napominjali su, da u natjecanju s vodećim svjetskim kompanijama, koje su i stoput veće od njihove, moraju uložiti i znatno više znanja, inovativnosti i profesionalne odgovornosti.

Među onima koji su dolazili i odlazili, bio je i BAT – British American Tobacco, koji je krajem 90-ih godina kupio Tvornicu duhana Zadar, nakon što to nije pošlo za rukom TDR-u. Istovremeno, špekuliralo se i to da će, za sto milijuna eura, BAT preuzeti i čitav TDR, što se, kao ni posao u Zadru, nije realiziralo. Nakon što je u zadarsku tvornicu, zajedno s kupovnom cijenom, uložio 60 milijuna eura, BAT se, naime, nenadano iz Hrvatske povukao, 2005. godine »preselivši« svoj interes u Srbiju, u kojoj je kupio tvornicu cigareta u Vranju, dok je ona u Zadru propala.

Više trošarine
TDR, koji je prije 18 godina držao tek 30 posto domaćeg tržišta, danas je monopolist i jedini hrvatski proizvođač cigareta, kojeg nisu uspjeli poljuljati ni BAT niti, ozbiljnije, Philip Morris. Uvoz inozemnih cigareta u Hrvatskoj čini manje od 20 posto tržišta. Omjeri snaga mogli bi se kroz koju godinu pomaknuti u korist inozemnih konkurenata i uvoznih cigareta jer su se lani od lipnja promijenile trošarine na duhan, i to u korist inozemnih cigareta. (Novi List)

JTI u Srbiji investirao 45 milijuna dolara

JTI proizvodi 90 različitih brendova cigareta, koje se prodaju u 120 zemalja svijeta. Ured u Srbiji, koji vodi tržišta Zapadnog Balkana, otvoren je 1991. godine, a u svibnju 2006. godine kompanija je kupila i tvornicu Duvanska Industrija Senta, koja se danas zove JT International a.d. Senta i zapošljava 300 ljudi. Uloživši u Sentu 45 milijuna američkih dolara, kao dio dugoročne investicije u Srbiji, vrijedne sto milijuna dolara, JTI je u roku od samo jedanaest mjeseci u Senti pokrenuo proizvodnju cigareta ukupnog kapaciteta od pet milijarda cigareta godišnje.

Inače, grupacija je osnovana 1999. godine kada je Japan Tobacco Inc. za osam milijarda dolara kupio međunarodno poslovanje američkog R.J.Reynoldsa. U 2007. godini preuzeli su Gallaher, multinacionalku sa sjedištem u Irskoj za 9,4 milijarde funta i bila je to dotad najveća akvizicija jedne japanske kompanije u inozemstvu.