cigareOd danas u BiH poskupljuje 26 vrsta cigareta. Poskupljenje će iznositi od 10 do 20 feninga, a iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH potvrđeno je da je rast cijena najavila Fabrika duhana Sarajevo, te da stižu “podebljani” cjenovnici i za brendove proizvođača Reemtsma GmbH Hamburg, te Imperial Tobacco Skoplje.

Primjera radi, umjesto dosadašnjih 3,50 KM, kutija cigareta Boss (Classic, Gold, Blue, Blue Slim Style) od ponedjeljka doći će 3,70 maraka.

Kada je riječ o sarajevskim brendovima, Drina Gold i Drina Silver također će biti skuplje za 20 feninga a nova cijena je 3,70 maraka, a između 10 i 20 feninga poskupljuje još deset vrsta cigareta Fabrike duhana Sarajevo.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH, kaže da proizvođači i distributeri cigareta njihovu cijenu mogu povećati bilo kada u toku godine, s tim što u te nove cijene mora biti ugrađena trošarina važeća za 2015. godinu, kao i pripadajući PDV.

“Svi koji prodaju cigarete proizvođača koji su povećali cijene moraju 1. lipnja potpisati zalihe samo onih cigareta čija se cijena povećava, te da popisne liste dostave UIO BiH, a razliku trošarine uplate na jedinstveni račun UIO. Do isteka zaliha i pojave cigareta s novim markicama na tržištu BiH, ove cigarete će biti prodavane po novim cijenama iako će biti obilježene starim markicama”, kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, od trošarina na duhan i duhanske prerađevine u četiri mjeseca ove godine ukupno je naplaćeno 258 milijuna KM, što je za 23 milijuna KM više u odnosu na isti period prošle godine.

A osim što vrtoglave cifre odlaze u dim i pepeo, stručnjaci upozoravaju na brojne zdravstvene probleme koje donosi ovaj porok.

“Sagorijevanjem duhana stvara se 4.000 štetnih sastojaka, od kojih su 45 izrazito kancerogeni. Dokazano je da su tumori gornjeg respiratornog sistema u više od 80 posto slučajeva uzrokovani pušenjem”, upozorio je Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duhana pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, dodajući da 80 posto svih pušača počinje pušiti prije 17. godine.

Duško Vulić, nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, ističe da godišnje od posljedica pušenja u svijetu umre 4,9 milijuna ljudi, dok je među oboljelima od kardiovaskularnih bolesti kod nas faktor rizika od pušenja 40 posto.

Stela Stoisavljević iz Instituta za javno zdravstvo RS uvjerava da će se u naredne dvije godine intenzivirati aktivnosti ove institucije u borbi protiv pušenja. Alen Šeranić, viši stručni suradnik za javno zdravstvo u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da je u borbi protiv pušenja potreban intersektorski pristup više ministarstava, ali i pravosuđa. (SEEbiz.eu)