predstavljanje-novosadskog-sajmaMeđunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, s 88. godina dugom tradicijom sajmovanja, lani je posjetilo 300.000 posjetitelja po čemu je na 10. mjestu u Europi

Na 79. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji će se od 12. do 18. svibnja održati u Novom Sadu, uz zajednički nastup članica ŽK Osijek, samostalno nastupaju i brojne druge članice Komore koje sa svojim proizvodima sudjeluju i u ocjenjivanju njihove kvalitete, istaknula je Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo pri HGK na današnjem predstavljanju sajamskih i kongresnih događanja u 2012. godini.

S hrvatske je strane velik interes za posjet Novosadskom sajmu, na kojem se ostvaruju i poslovni rezultati. Za ovogodišnji je nastup rezerviran zajednički izložbeni prostor od 100 četvornih metara te se očekuju rezultati na prošlogodišnjoj razini, kazala je Marković te napomenula kako HGK i Ministarstvo poljoprivrede iniciraju kandidaturu Hrvatske za zemlju partnera na Novosadskom poljoprivrednom sajmu 2013. godine. Također je istaknula i ovogodišnje Svjetsko natjecanje u oranju, koje će se održati u Hrvatskoj.

Generalni direktor Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, Goran Vasić, naglasio je kako Hrvatska i Srbija kao i cijela regija imaju velike neiskorištene potencijale u proizvodnji hrane te prerađevina, što je osobito pogodno za investitore.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, s 88. godina dugom tradicijom sajmovanja, lani je posjetilo 300.000 posjetitelja, a po tome je na 10. mjestu u Europi, te je najjači takav sajam na Balkanu, kazao je Vasić dodavši kako će ove godine zemlja partner na sajmu biti Austrija.

Lani je na sajmu nastupilo 1500 izlagača od kojih je 35 posto bilo inozemnih na 60.000 četvornih metara otvorenog i 25.000 zatvorenog izložbenog prostora. Toliki se broj izlagača očekuje i ove godine.

Prošlogodišnji je sajam ostvario sedam posto bolje rezultate od sajma 2010. godine. Značajan segment sajma je stočarstvo te ocjenjivanje kvalitete proizvoda, u čemu sudjeluju i komisije iz regije. Tako je, primjerice, kvalitetu maslinovog ulja na sajmu provodio Institut iz Splita, rečeno je na predstavljanju.

Predstavljeni su i ostali značajni međunarodni sajmovi regionalnog tipa poput međunarodnog sajma “Lorist”, sajma Turizma, međunarodnog sajma konjogojstva “HorseVille”, međunarodnog sajma investicija “Investexpo”, sajma Dani energetike i drugih.