U lipnju godišnja stopa inflacije 12,1%

Iako rast i dalje predvode energija i hrana, primjetno je jačanje doprinosa i ostalih sastavnica košarice potrošačkih dobara pa se temeljna stopa inflacije (koja isključuje cijene hrane i energije) u lipnju popela na 7,1% godišnje

Godišnja stopa inflacije nastavila se ubrzavati i tijekom lipnja te je, nakon što je u svibnju poprimila dvoznamenkaste vrijednosti, u lipnju godišnja stopa rasta potrošačkih cijena dosegnula povijesno visokih 12,1%, objavio je Državni zavod za statistiku, a prenose analitičari Raiffeisen banke.

U odnosu na svibanj potrošačke cijene su u prosjeku više za 1,1%. Prosječni rast potrošačkih cijena, tako je, u prvoj polovici ove 2022. iznosio 8,6%.

Iako rast i dalje predvode energija i hrana, primjetno je jačanje doprinosa i ostalih sastavnica košarice potrošačkih dobara pa se temeljna stopa inflacije (koja isključuje cijene hrane i energije) u lipnju popela na 7,1% godišnje.

Uz to od travnja ove godine primjećuje se odmak godišnje stope rasta potrošačkih cijena u Hrvatskoj od one u euro području nakon gotovo cijelog desetljeća izrazito visoke usklađenosti. Divergenciju i širenje spreada moguće je objasniti i u većem udjelu hrane i bezalkoholnih pića u potrošačkoj košarici koji u Hrvatskoj čini više od četvrtine (25,9%) dok je njihov udio u euro području 16,6%. A upravo hrana predvodi i uzrokuje ubrzanje inflatornih pritisaka, ističu analitičari.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića u prvoj polovici godine u prosjeku su bile više za 12,5%. Osim u kategoriji Transporta, rast cijena energije vidljiv je u kategorijama stanovanja, vode i električne energije koja je u prvih šest mjeseci doprinijela s 1,1 postotnih bodova ili 12,2% ukupnoj inflaciji. Međutim, treba biti svjestan da je Vlada svojim intervencijama spriječila i snažniji rast ne samo naftnih derivata već i troškova stanovanja (plin i električna energija). I dok energija i hrana zrcale kretanja na svjetskim robnim tržištima, rast ostalih sastavnica posljedica je rastućih troškova i prelijevanja snažnog rasta cijena pri proizvođačima na krajnjeg potrošača. Nadalje, jača pritisak i na rast cijena u sektoru usluga koji se suočava s poraslom potražnjom nakon oporavaka od krize izazvane pandemijom COVID-19, ali i činjenicom da pojačana turistička potrošnja stvara pritiske na strani potražnje.

“Očekujemo kako će povišene, pa čak i snažnije dvoznamenkaste stope rasta, ostati prisutne i u sljedećem tromjesečju dok bi se određeno smirivanje moglo zabilježiti s približavanjem kraja godine. Potonje će uglavnom biti posljedica učinka baznog razdoblja i, u manjoj mjeri, usporavanja gospodarske aktivnosti. Naime ne očekujemo pad cijena energije i hrane već tek usporavanje i možebitno smirivanje na trenutno povišenim razinama. Stoga će prema našoj procjeni 2022. godine Hrvatska zabilježiti najveći rast stope inflacije u svojoj novijoj povijesti”, zaključuju analitičari RBA.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakU 2021. ulov i uzgoj morske ribe pao 6,5 posto, cijene porasle
Sljedeći članakDr. Oetker High Protein slatki obroci