mercator-centar-slovenija-ftdNekretninski fondovi su navodno zainteresirani samo za nekretnine u Sloveniji dok ih one u regiji ne zanimaju

Monetizacija nekretnina Mercatora, koja je započela prošle zime baš u jeku osmog pokušaja prodaje slovenskog trgovačkog lanca, ovih je dana dobila prve konkretne obrise, javlja Poslovni dnevnik.

Prema pisanju ljubljanskog lista Finance, koji se poziva na neslužbene izvore, u sjedištu Mercatora su zadovoljni jer su dobili desetak neobvezujućih ponuda inozemnih nekretninskih fondova.

Plan je Uprave Mercatora da se nekretnine izdvoje u dvije tvrtke s posebnom namjenom (tzv. special purpose vehicle ili SPV). Vlasnik tih dviju tvrtki će postati najbolji ponuđač s liste a izbor bi trebao biti dovršen u tjednima koji slijede. Kad se to dogodi, Mercator će te nekretnine potom uzeti u dugoročni najam.

Navodno zainteresirani fondovi uglavnom u svojim ponudama iskazuju namjeru kupnje Mercatorovih nekretnina financirati djelomično iz vlastitih sredstava.

Drugu polovicu bi financirale banke i to na način da bi prenijele dio Mercatorovih kredita na novoosnovane tvrtke s posebnom namjenom.

Na taj bi se način neto dug Mercatora smanjio za 250 do 300 milijuna eura. Neslužbeno takav plan podržavaju i banke koje su uz Pivovarnu Laško najveće vlasnice Mercatora a to se posebno odnosi na Novu ljubljansku banku (NLB) koja je osim kredita danih Mercatoru ima i udio u njegovom vlasništvu od 10,75 posto (da stvar bude kompliciranija i u Pivovarni Laško).

Mercator u regiji upravlja s više od 1,65 milijuna metara četvornih prodajnog i skladišnog te prostora za ostale namjene. Za trgovinu koristi 1,4 milijuna kvadrata, zatim blizu 200 tisuća za skladišni prostor dok se za ostale namjene koristi nešto više od 30 tisuća metara četvornih površina.

Za razliku od ostalih velikih europskih trgovaca Mercator ima skoro tri četvrtine nekretnina u svom vlasništvu. Stoga se još bivša Uprava na čelu sa Žigom Debeljakom (od prije par mjeseci kompaniju vodi Toni Balažič) odlučila na proces monetizacije nekretnina od čega se računa na otprilike 500 milijuna eura keša a s glavnim ciljem smanjivanja zaduženosti kompanije.

Savjetnik u poslovima unovčavanja nekretnina je tvrtka Cushman&Wakefield čije je sjedište u Londonu.

Plan je tijekom 2012 godine od nekretnina prikupiti oko 250 milijuna eura i to na tržištima Slovenije i Hrvatske. No, kako pišu Finance, zasad nekretninski fondovi prema dospjelim neobvezujućim ponudama iskazuju interes samo za nekretnine u Sloveniji.

Mercator posluje na sedam tržišta, uz Sloveniju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Albaniji.

Još uvijek su nepoznati rezultati poslovanja Mercatora za prvih šest mjeseci ove godine a Nadzorni odbor bi o njima trebao raspravljati u srijedu 22. kolovoza.

Grupacija je tijekom 2011. godine zabilježila prihod od 2,93 milijarde eura što je u odnosu na godinu ranije rast od 5,3 posto. Pritom je neto dobit 22,5 posto manja i iznosi 23,5 milijuna eura. Inače, još jedna vruća jesen je pred nama kad je u pitanju prodaja Mercatora a bit će to deveti pokušaj njegove prodaje. (Poslovni dnevnik)