U rujnu je, u skladu s očekivanjima analitičara Raiffeisen banke, zabilježeno ubrzavanje rasta prometa u trgovini na malo. “Prema kalendarski prilagođenim podacima promet od trgovine na malo realno je porastao za 3,5 posto u odnosu na rujan 2018.”, objavili su te dodali kako je na mjesečnoj razini, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima promet od trgovine na malo realno je bio viši za 2 posto.

Na nastavak relativno povoljnih godišnjih stopa rasta maloprodaje upućivali su i indeksi pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača koji su se uz blagi rast u odnosu na kolovoz, u rujnu zadržali na relativno visokim razinama. Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta podržan je trendom smanjenja nezaposlenosti i rasta plaća, rastom potrošačkog kreditiranja, ali i vrlo vjerojatno solidnim podacima u turizmu za rujan.

Trgovina na malo, godišnja realna promjena (Izvori: DZS, Raiffeisen istraživanja)

Prema podacima DZS-a, prema nominalnim indeksima prometa od trgovina na malo po trgovačkim strukama u rujnu je osam od deset trgovačkih struka, na koje otpada 75,8 posto ukupnog prometa, ostvarilo porast prometa. Pri tome je godišnji rast u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, s udjelom u ukupnom prometu od 35,5 posto, iznosio 3,1 posto.

U razdoblju od siječnja do rujna kalendarski prilagođeni promet realno je porastao za 3,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pri čemu je očekivano najveći doprinos došao od porast prometa i u Nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama.

U trećem tromjesečju trgovina na malo na godišnjoj razini je ubrzala rast na 3,2 posto (s 3 posto u drugom tromjesečju) što zrcali i potvrđuje da će osobna potrošnja dati najveći doprinos rastu BDP-a.

Uslijed povoljnih trendova na tržištu rada, rasta kreditne aktivnosti i povoljnih očekivanja (koja će ohrabriti i najavljena porezna rasterećenja) promet bi i do kraja godine trebao bilježiti rast, ali ipak uz nešto skromnije stope, zaključuje se u analizi.