U Sjevernoj Makedoniji od 1. siječnja nedjelja neradni dan

Zaposleni u trgovačkim centrima dobivat će dvostruko veću dnevnicu, odnosno dnevnicu uvećanu za 100 posto

U Sjevernoj Makedoniji nedjelja će od 1. siječnja sljedeće godine biti neradni dan. To je odlučilo 120 zastupnika u parlamentu Sjeverne Makedonije, od kojih je 62 glasalo za prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radnim odnosima koji predviđaju da nedjelja bude neradna, prenosi portal indikator.ba.

Ministrica za rad i socijalnu politiku Sjeverne Makedonije, Jagoda Šahpaska, je tom prilikom izjavila da su ispunili obećanja koja su dali radnicima i da će od 1. siječnja nedjelja biti dan za tjedni odmor za 92 posto radnika.

Prema njenim riječima, cilj tog rješenja je uspostavljanje ravnoteže u životu radnika, između privatnog i profesionalnog, obiteljskog i društvenog.

“Radnici su naš najveći kapital. Njihov trud se mora poštovati i vrednovati. Zato će oni koji budu angažirani u djelatnostima koje zbog tehničko-tehnološkog procesa ne smiju biti prekinute, dobivati najmanje 50 posto veću dnevnicu za rad u nedjelju i slobodan dan, koji mogu iskoristiti u sljedećih sedam dana, istaknula je makedonska ministrica.

Ona je dodala da će zaposleni u trgovačkim centrima dobivati dvostruko veću dnevnicu, odnosno dnevnicu uvećanu za 100 posto.

Dodatno će, kako je istaknula, dva posto od prometa ostvarenog u trgovačkim centrima u prethodnoj godini za rad nedjeljom i praznicima biti namijenjeni za izgradnju novih dječjih vrtića.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPoljska će vjerojatno smanjiti PDV na hranu
Sljedeći članakLički škripavac postao 32. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU