Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku i tijekom rujna trgovina na malo nastavila je bilježiti dvoznamenkaste godišnje stope rasta. Tako je u rujnu godišnja stopa rasta maloprodajnog prometa iznosila 14,5 posto pri čemu je kontinuirani rast nastavljen i osmi uzastopni mjesec, objavili su analitičari Raiffeisen banke.

Na mjesečnoj razini promet u trgovini na malo realno je ostao na razini iz kolovoza pri čemu je porastao promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima (+1 posto prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima), a pao promet neprehrambenim proizvodima (-4,2 posto prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima).

S podacima za rujan zaokružena je statistika za treće tromjesečje. U odnosu na isto razdoblje 2020. prema kalendarskim indeksima, zabilježen je realan rast od 15,2 posto dok je realan promet na višim razinama i u usporedbi drugim tromjesečjem, +19,9 posto. U razdoblju od siječnja do rujna promet u maloprodaji realno je viši za 13,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine (+16,2 posto nominalno).

“Osim učinka baznog razdoblja nastavak jačanje turističke potrošnje, nastavak rasta bruto i neto plaća i rast zaposlenosti čimbenici su koje zrcale u rastu osobne potrošnje, vidljive na kretanjima u maloprodaji. Ona će uz izvoz usluga (poglavito turizma) biti glavni generator daljnjeg oporavka gospodarstva u trećem tromjesečju. Navedeno implicira očekivanja kako će, uz oporavak na tržištu rada i rastuća očekivanja potrošača, potrošnja kućanstava dati značajan doprinos oporavku gospodarstva i u drugoj polovici 2021.”, procjenjuju analitičari RBA.

Podaci Porezne uprave za listopad iz sustava fiskalizacije upućuju na nastavak dvoznamenkastih godišnjih stopa rasta u maloprodaji (premašujući razine prije Covid-a). Pri tome dio doprinosa svakako dolazi i od intenziviranja inflatornih pritisaka tijekom posljednjih mjeseci.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!