U organizaciji tvrtke Selmet te uz partnera konferencije tvrtku GS1 Croatia i pokrovitelja Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP) u Zagrebu je 6. i 7. svibnja održana prva regionalna RFID konferencija.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić u svom se pozdravnom govoru osvrnuo na gospodarsku situaciju u Hrvatskoj naglasivši pritom da je uvođenje novih tehnologija svakako siguran put za izlazak iz krize.

Nije se mogao načuditi da baš nitko iz Ministarstva gospodarstva ili iz Vlade nije prisustvovao ovakvoj tehnološki naprednoj konferenciji.

Konferenciju je vodio i moderirao Miodrag Šajatović, glavni urednik časopisa Lider, a službeno ju je otvorila Klara Karivan, direktorica GS1 Hrvatska. Konferencija je imala i izložbeni karakter, što je izazvalo veliko zanimanje posjetitelja.

No, predavanja raznih europskih stručnjaka kao što su Pat Doody, predsjednik RFID Europe, Enzo Blonk iz GS1 Europe, Aleksander Peterlik iz GS1 Austria, Stephan Piquet, jedan od najvećih svjetskih RFID konzultanata, i mnogi drugi.

Za razliku od ostalih zemalja Europe, rijetke su hrvatske tvrtke uspješno primijenile ovu novu tehnologiju, a neke od primjera kao što su sljedivost u proizvodnji PIK Vrbovec, TDR i dokumentacija u HALMED-u, detaljno su bili izloženi na konferenciji.

“Ovo je prva, ali prva u nizu”, rekao je Veljko Bituh, direktor tvrtke Selmet koja već godinama svojim korisnicima nudi uspješna rješenja RFID tehnologijom.

“RFID nije nova tehnologija, već se odavno koristi. Ali treba naglasiti da je to ipak tehnologija budućnosti. Budući da se kod nas jako malo koristi čini se da nas je pregazilo vrijeme i zbog toga je nužno da se s puno pažnje okrenemo RFID-u. Nadam se da ćemo i hrvatskim tvrtkama na ovaj način osigurati upoznavanje s RFID-em i omogućiti upoznavanje i učenje”, kazao je Bituh.

“Začuđujuće velik odaziv dao nam je vjetar u leđa. Orlando i London poznati su po svojim RFID konferencijama. Nadajmo se samo da će se jednoga dana i Zagreb naći na popisu gradova, kojima organizacija ovakvih tehnološki naprednih konferencija, postaje uobičajena praksa”, poručuju iz Selmeta.