VijestiZemljaUdruga Graševina Croatica: Prodaja osjetno pala

Udruga Graševina Croatica: Prodaja osjetno pala

Vinari okupljeni u Udrugu Graševina Croatica u četvrtak su upozorili kako im je zbog situacije s pandemijom koronavirusa i mjerama zatvaranja ugostiteljskih objekata prodaja vina osjetno pala, boje se još ozbiljnijih posljedica ako se mjere zadrže idućih mjesec dana ili duže odnosno očekuju da će situacija uskoro biti povoljnija kako bi počeli normalno raditi.

“Preživjeli smo zahvaljujući državnim mjerama financijskih potpora u vrijeme proljetnog zatvaranja, uspjeli smo se riješiti i zaliha, ali sada su nastale nove poteškoće zbog drugog lockdowna u kojemu su ponovno zatvoreni ugostiteljski objekti. Zbog toga nam je prodaja vina drastično pala”, rekao je Mladen Papak iz vinarije Vina Papak Ilok na konferenciji za novinare Udruge Graševina Croatica u HGK-Županijskoj komori Osijek.

Papak je na konferenciji predstavnika udruge na kojoj se govorilo o poslovanju i situaciji u sektoru vina u uvjetima pandemije izazvane koronavirusom, upozorio da su posljedice po vinski sektor značajne i vrlo ozbiljne jer se povećavaju zalihe vina i vinari se boje da zbog toga ne dođe do dodatnog pada cijena vina.

Podsjetio je i da vinogradari moraju redovito ulagati u svaku fazu uzgoja vinove loze. “U tijeku je rezidba vinove loze, a nakon toga imamo daljnja ulaganja. Dosada smo uspijevali sve odraditi, no pitanje je koliko ćemo ubuduće moći izdržati. Bojim se, ako se mjere zadrže i u slijedećih mjesec dana ili duže, da će posljedice po naš sektor biti puno ozbiljnije i teško da ćemo nakon toga moći uspješno poslovati jer nas očekuju velika ulaganja s početkom vegetacije što će donijeti velike probleme”, upozorio je.

Vlado Krauthaker iz vinarije Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker kaže da vinari očekuju da će se restorani otvoriti prije Uskrsa i da će konačno krenuti normalna prodaja vina koja bi trebala oporaviti vinski sektor, ali i sektor turizma.

“Za sada u vinogradima nema otpuštanja radnika, nadamo se da ćemo preživjeti ali je situacija vrlo ozbiljna u savladavanju financijskih problema”, rekaoje Krauthaker.

Napominje kako ove godine nema mogućnosti ni za pravu proslavu blagdana sv. Vinka (22. siječnja) pa će vinari u malim grupama dovoditi ugostitelje u vinograde na degustacije vina kako bi dobili uvid kakva je bila vinarska 2020. godina.

Krauthaker je iznio i podatak da je njegova vinarija do pojave koronavirusa 22 posto proizvoda izvozila u Njemačku, Austriju, Češku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i SAD, a sada je to prepolovljeno.

“Nadamo se da će nam se vratiti kompletno tržište, ali moramo puno učiniti za promociju i biti prisutni na svjetskoj karti vina. Nismo od nacionalnog stožera tražili ukidanje mjera, vjerujemo da znaju što rade i očekujemo da će do Uskrsa situacija biti povoljnija kako bismo počeli normalno raditi”, zaključio je Krauthaker.

Predsjednik Udruge Graševina Croatica Josip Pavić rekao je kako su na sjednici Upravnog odbora članovi udruge raspravljali o stanju i poslovanju vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja u pandemiji, kriznim mjerama u vinarstvu i strategiji razvoja Slavonije kao vinarske regije.

Istaknuo je pritom kako Slavonija u ukupnoj proizvodnji vina u Hrvatskoj sudjeluje s oko 45 posto, Istra i Dalmacija s po oko 19 posto, itd. Iz slavonskih vinarija dolazi 90 posto kvalitetnih i vrhunskih vina, rekao je Pavić, poručujući kako je vinarima nužna strategija promišljenog marketinga. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Pogledajte u budućnost financija na prvom Finance Weekendu

Finance Weekend će se baviti ključnim temama koje oblikuju budućnost financija Godinu dana prije punoljetnosti, po prvi puta u Rovinju na Weekendu.17, dolaze nam i...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...