Vlada Srbije donijela je odluku kojom se pobliže uređuju uvjeti za raspodjelu kvota za uvoz 2,5 milijuna litara vina porijeklom iz EU po preferencijalnoj stopi i odredila maksimalnu količinu koju može kupiti jedna pravna osoba s tog tržišta.

Time je, prema pisanju Novosti, riješena komplicirana situacija koja je nastala nakon što je Lidl Srbija u lipnju prošle godine otkupio 70 posto cjelokupne godišnje kvote i onemogućio druge trgovce i distributere da do kraja godine uvoze ovo piće po povlaštenom tretmanu.

Gospodarstvenici su tada tražili da se odredi maksimalna količina vina koju unutar kvote može povući jedna kompanija kako ne bi došlo do poremećaja na tržištu. Vlada je definirala ograničenje po uvozniku.

U Službenom glasniku se navodi da je maksimalna količina koju može uvesti jedna pravna osoba u okviru svakog od prva tri kvartala 15 posto od kvartalne kvote, odnosno 93.750 litara.

“Raspodjela kvote za uvoz vina vršit će se metodom zasnovanom na kronološkom redoslijedu podnošenja carinskih deklaracija, po načelu ‘prvi došao, prvi uslužen’. Godišnja kvota raspodijeljena je na jednake kvartalne od po 625 tisuća litara vina, a neiskorištena količina u kvartalu dodavat će se dozvoljenoj količini za uvoz u narednom kvartalu”, ističe se u odluci.

Ako tvrtka nije u prethodnom razdoblju uvezla 15 posto dopuštene kvote, količina koja nedostaje se dodaje dozvoljenoj u sljedećem kvartalu. Marketinška godina u kojoj se raspodjeljuje kvota odnosi se na razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!