Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) ocijenila je kako otkupna cijena pšenice treba biti realna, a ne ucjenjivačka, kakvu nude pojedini otkupljivači, odnosno da ne bi smjela biti manja od 1,35 do 1,40 kuna za kilogram.

Predsjednik udruge Antun Laslo kazao je na konferenciji za novinare kako je u Hrvatskoj pšenica posijana na više od 180 tisuća hektara, ali da urod neće iznositi očekivanih milijun tona, jer je u proljeće bilo problema s velikom količinom oborina, a mnogi seljaci, zbog financijskih problema nisu obavili prihranu pšenice, niti su je pravodobno tretirali protiv korova.

Laslo drži kako će cijena pšenice biti znatno viša nakon žetve, kao i prošle godine, ustvrdivši kako i u zemljama u okruženju pšenice nema dovoljno, iako se našoj javnosti plasiraju suprotne informacije, kako bi se naštetilo domaćim proizvođačima.

Na upit mogu li se očekivati javni prosvjedi, ako ne bude dogovora oko cijene, Laslo je kazao kako smatra da nemaju protiv koga prosvjedovati, već da moraju pšenicu uskladištiti i čekati kupca.

Tajnik udruge Stanko Zdravčević kazao je kako se u javnost puštaju različite informacije o mogućoj otkupnoj cijeni, od 1,05 do 1,20 kuna za kilogram te da su seljaci očekivali da će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju dobiti bolje uvjete za poljoprivredu, ali su opet dočekali balkanske cijene i mešetarenje.

Po podacima DZS-a, prosječna proizvođačka cijena (cijena u koju su uključeni porezi, osim PDV-a, a isključene subvencije) meke ozime pšenice – merkantilne pšenice u 2012. iznosila je 1.395,14 kuna po toni. (HRT)