ffd leaflet report vodaKategorija vode s prvim danima proljeća hvata zalet, a brendovi se pripremaju za ljetnu sezonu kada je i potrošnja i promotivna aktivnost na vrhuncu

Tvrtka Focus svake godine provodi LeReS istraživanje o upotrebi i primjeni letaka kod krajnjega kupca koje otkriva kvantitativnu i kvalitativnu razinu promidžbe. Ovo istraživanje potvrdilo je letak kao medij koji tvrtke sve učestalije koriste za potrebe informiranja, educiranja i pozivanja na kupnju.

U kategoriji vode proveden je monitoring promocija u lecima u 2014. godini te je napravljena usporedba s pokazateljima koje je kategorija ostvarila u godini ranije. Pritom se kvantiteta iskazuje kroz broj promocija u vremenskom periodu, dok se kvaliteta oglašavanja očituje kroz bruto oglasnu vrijednost (GAV – Gross Advertising Value) koju čine osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format letka i njegov bruto domet.

Na temelju toga radi se tržišna procjena povrata uloženih sredstava u oglašavanje kroz letke. GAV parametar je od iznimne važnosti za oglašivače jer se na temelju dobivenih podataka rade kontrole, analize i planiranja.

STUDENAC NAJAKTIVNIJI
Vodu dijelimo na izvorsku, mineralnu i aromatiziranu. Ovom prigodom prikazat ćemo udjele po broju promocija u 2014. u odnosu na godinu ranije. U segmentu pića, koju karakterizira izuzetno bogata ponuda, promocija ima velik utjecaj na poslovanje. Kategorija vode u tom se ringu mora nositi sa sokovima, sirupima, vinom, pivom i ostalima.

lead1Što se tiče komunikacije, odnosno načina kako pridobiti pažnju kupca, proizvođači najviše koriste (blank) oblik oglasa s udjelom od 49% u kojem se komunicira cijena i fotografija proizvoda.

Zatim, velik udio ima i tip promocije “X%cheaper – jeftinije” koji zauzima oko 40% u kvantiteti promocija. Skupina promocija koja se kategorizira pod “ostali” ima 6%, a “free-pack” 5% udjela u broju promocija kroz letke.

U analizi kategorije vode također je važno pogledati aktivnost brendova u protekloj godini prema broju ostvarenih promocija u lecima. Riječ je pritom o brendovima svih potkategorija vode.

Zanimljivo, vodeća je Podravka s robnom markom Studenac koji ima udio od 22% u ukupnom broju objava ove kategorije. Jamnica je prisutna s tri brenda u vodećoj petorki – Jamnica je tako na drugom mjestu s 18%, Jana je treća sa 17%, a Sarajevski kiseljak peti s 8% udjela. Između njih, na četvrto mjesto plasirala se Cetina s 10% udjela u broju promocija. Nakon njih dolaze Donat Mg i Studena koji imaju po 6% udjela, a listu zaključuju brendovi Kala i Goda te trgovačka marka Despar koji imaju po 4% udjela.

ScreenShot012Kako nam se bliži ljeto i druga polovica 2015. dobro je vidjeti kakva je bila “putanja” oglašavanja tijekom 2014. godine. A kretanje je više nego očekivano te prati sezonski karakter kategorije koja se najviše konzumira tijekom ljeta.

Krivulja pokazuje lagani start od početka proljeća te kulminaciju tijekom ljetnih mjeseci i potom ponovno silaznu putanju prema kraju godine. Važno je istaknuti i kako u kategoriji vode više od 90 posto oglašavanja putem letaka otpada na brendove. Privatne marke zauzimaju ostatak promocija, a među njima su najistaknutije Despar, Aro, Bondi i Clever.

Melani Cipot
m.cipot@focusmr.com
Marko Havaši
mhavasi@hr.focusmr.com
focusmr_logo