ulje polica midiU kontekstu snažnih cjenovnih ratova teško je govoriti o pobjednicima i gubitnicima, ali ako nekoga treba istaknuti to su Clever, Sunčani cvijet i Čepin ulje koji povećavaju volumen unatoč padu kategorije

Ulje kupuje 97% kućanstava u Hrvatskoj pri čemu je primjetno kako kupovina za potrebe kućanstva količinski raste u 2014. u odnosu na 2013. godinu. Ipak, zbog drastičnog pada cijena (-18%), vrijednost kategorije je značajno manja.

AFINITET RAZMJENE
U kontekstu snažnih cjenovnih ratova teško je govoriti o pobjednicima i gubitnicima, ali ako nekoga treba istaknuti to su Clever, Sunčani cvijet i Čepin ulje koji povećavaju volumen.

Izvor rasta ulja sunčani cvijetSve tri marke povećavaju broj kupaca: Clever ima 233 tisuće, Sunčani cvijet 343 tisuće, a Čepin ulje 783 tisuće kupaca.

Glavni pokretač rasta Sunčanog cvijeta je prelazak (switching) između marki pri čemu najviše uzima Kauflandovom ulju Vitae d’Oro (2,2 milijuna kuna).
S obzirom da je Sunčani cvijet prisutan jedino u Kauflandu i Lidlu, ne čudi da je afinitet razmjene visok upravo s trgovačkim markama Kauflanda (indeks afiniteta 283) i Lidla (indeks afiniteta 109).

KONCEPT UPRAVLJANJA
Uz klasične tržišne udjele brendova i trgovaca, GfK Consumer Panel omogućuje dodatne analize uspješnosti trgovaca u upravljanju kategorijom i brendom.

Share of wallet analiza pokazuje nam koliko uspješno trgovac uspijeva zadržati novac svog kupca koji kupuje kategoriju (ili brend) i kod njega i kod konkurencije.

Potencijal trgovaca u Čepin uljuAko se fokusiramo na prodaju Čepin ulja kod sedam trgovaca (Konzum, Kaufland, Interspar, Billa, Tommy, Plodine, NTL), uočavamo kako Billa, Interspar i Konzum imaju najveći neiskorišteni potencijal te slabije od Plodina, Kauflanda, NTL-a i Tommyja zadržavaju novac svojih kupaca koji kupuju Čepin ulje.

U konkurenciji ovih sedam trgovaca, Plodine i NTL najuspješnije zadržavaju novac kupaca Čepin ulja jer imaju i visok potencijal kupaca i visoku lojalnost u ovom segmentu.

Neki recepti se mogu jednostavno prepisati. Ali ovo nije jedan od takvih. Trgovac koji se želi pozicionirati među Zvijezde (u gornji desni kvadrant matrice), treba osmisliti optimalni koncept upravljanja kategorijom, upravljanja brendom, upravljanja policom i upravljanja dodanom vrijednošću.

Mladen Kožić
Client Relationship Manager
mladen.kozic@gfk.com
gfk logo