badel-1862-konferencija-za-medije-svibanj-2012Pismo koje je uznemirilo zaposlenike i poslovne partnere pojavilo se u kritičnom trenutku kada Badel s bankama čije je povjerenje vratio okončava pregovore o reprogramu obveza, kazao je predsjednik Uprave Srđan Oreb

Uprava Badela 1862 neugodno je iznenađena anonimnim pismom koje su potpisali neimenovani “Radnici i mali dioničari društva Badel 1862” a u kojem je u javnost plasiran niz neistina o otpuštanju zaposlenih, knjigovodstvenim manipulacijama vrijednošću imovine, neplaćanju obveza državi, dobavljačima i kooperantima i bankama, te kašnjenju plaća radnicima.

To je u utorak na konferenciji za medije kazao predsjednik uprave Badela Srđan Oreb napomenuvši kako se nadao da će se ulaskom države u vlasničku strukturu Badela primiriti dvije struje u tvrtki koje su se vođene ambicijama borile za prevlast, ali da se to očito nije dogodilo. Novinarima je također podijeljen informativni materijal u kojem se demantiraju navodi iz anonimnog pisma.

“Ne znamo tko stoji iza pisma, no od njega su se ogradili mnogi radnici i mali dioničari, a ne vjerujemo ni da bi konkurencija učinila tako nešto jer im to nije svojstveno. Bivši predsjednik Uprave Badela Anto Perković i njegova Udruga malih dioničara Badel Badelovcima također je kazao da nisu autori pisma, jer da jesu onda bi se i potpisali. Ovim je pismom i stavljanjem Badela u kontekst stečaja kompaniji nanesena velika šteta. Točno to bi učinio onaj tko želi obezvrijediti tvrtku i kupiti je za kunu”, kazao je Oreb.

Pojasnio je da je pismo odaslano u javnost u kritičnom trenutku kada Badel s bankama, čije je povjerenje vratio, okončava pregovore o reprogramu čime smanjuje iznos dospjelih obveza i kada ulazi u sezonu za koju se šest mjeseci mukotrpno pripremao i na koju je stavio sve karte. Ocijenili su, naime, da je upravo ova sezona ključna za izlazak iz krize ne samo Badela nego i cijele zemlje.

“Stoga smo odlučili angažirati policiju i podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, pa neka policija istraži tko stoji iza pisma”, kazao je Oreb.

Također je istaknuto kako je Badel u zadnje dvije godine smanjio svoj dug prema bankama, te on sad iznosi 303 milijuna kuna. Obveze za trošarine državi teške oko 52 milijuna kuna također su, sukladno novom zakonu, reprogramirane na 36 mjeseci.

Sve otpremnine bivšim zaposlenicima su isplaćene krajem prošle godine, uključujući i onu bivšoj predsjednici Uprave Zvjezdani Blažić, koja je dobila neto 950.000 kuna (bruto 2,1 milijun kuna) u skladu sa svojim menadžerskim ugovorom.

Komentirajući medijske napise o tome kako je ministar gospodarstva Radimir Čačić nudio Badel poduzetniku Branku Rogliću koji je navodno odustao od Badela kad je proučio njegovo financijsko stanje,  Oreb je kazao kako nisu dobili nikakvo pismo namjere, niti je itko, pa ni Roglić radio due diligence u Badelu, jer bi o tome bili obvezni izvijestiti Zagrebačku burzu.

badel-1862-konferencija-za-medije-svibanj-2012-srdjan-orebPodsjetio je da su bivše uprave svojim pogrešnim odlukama kao i aktivnostima oko povoljnog kupovanja dionica rezultirali s 500 milijuna kuna gubitka, te da su uvjeti za stečaj postojali 1. siječnja 2010. Od tada Badel se nosio s problemima najbolje što je znao i umio, te uspio opstati i zadnjih godinu dana redovito isplaćuje plaće. Oreb je također istaknuo da sadašnja uprava nema nijedne dionice Badela te da je njihov jedini interes obavljati svoj posao i izvući iz po teškoća tvrtku koja zapošljava 560 ljudi i kojoj ovisi još oko 4500 kooperanata i drugih.

“Badel je danas dragulj zatrpan zemljom. Njegove nekretnine više nisu u fokusu jer su sve redom pod hipotekom zbog čega se tvrtka ne može dalje zaduživati. No, 12 mjeseci nakon što resorno ministarstvo prihvati program restrukturiranja koji je načinila uprava i u ožujku ga  dostavila Ministarstvu gospodarstva u ožujku, Badel će postati značajan dobitaš”, ustvrdio je Oreb dodajući da nema šanse da tvrtka koja drži 55 posto domaćeg tržišta jakih alkoholnih pića, kao i 75 posto tog tržišta u BiH bude gubitaš.

On je također najavio da se u rujnu u Kini otvara prvi Badelov vinski klub čije je uređenje u tijeku.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici sindikata u Badelu koji su potvrdili da se plaće redovito isplaćuju, kao i da  se uskoro potpisuje novi kolektivni ugovor, te da je za radnike najvažnija sigurnost. (Bankamagazin)