henrik-hansen-milestone-largeMaloprodajno okruženje predstavlja vrlo zahtjevno područje i trgovci se nalaze pred brojnim izazovima u nastojanju da zaštite i osiguraju svoje trgovine i prihode

Tvrtka Milestone sa sjedištem u Danskoj jedan je od vodećih pružatelja usluga video nadzora i upravljanja na svijetu, a Henrik Hansen voditelj je prodaje sigurnosnih sustava za maloprodaju.

Kroz bogato višegodišnje iskustvo sudjelovao je u razvoju i postavljanju mnogih istaknutih mreža video nadzora. U razgovoru s gospodinom Hansenom pokušali smo doznati sve o najnovijim trendovima i tehnikama te načinima prevencije krađe i prijevare u maloprodaji.

Kako se zaštita u sektoru maloprodaje razlikuje od one u drugim granama?
Maloprodajno okruženje čine mnoga aktivna područja npr. prilazi za dostavu, parkirališta, skladišni prostori, POS sistemi za novčane transakcije, samonaplatne blagajne, brojanje novca i njegov prijenos.

Trgovci na malo nalaze se pred brojnim izazovima usklađivanja svih tih različitih aktivnosti i to je razlog zašto je maloprodajni sektor posebno zahtjevan i kompleksan.

Recite nam nešto o trendovima sprječavanja gubitaka i krađa u maloprodaji. Koje se tehnike danas najviše koriste?
Statistike pokazuju da gotovo polovica svih gubitaka dolazi od zaposlenika i dobavljača. Kako bi locirali prijevaru, trgovci na malo moraju kontrolirati podatke o transakcijama te ih kombinirati s video dokumentacijom.

Zahvaljujući takvom integriranom sustavu uprava može pretraživati, filtrirati, analizirati i izvještavati koristeći se vremenski preciznim snimkama i informacijama s blagajni. Transakcije na POS terminalima uključuju različite predmete i cijene, a tu su i poklon bonovi, povrati, popusti, nulte transakcije (otvaranje blagajne bez prodaje) itd..

Svi voditelji znaju da se upravo ove četiri operacije trebaju najčešće provjeravati. Maloprodajne transakcije se s video nadzorom mogu povezati na nekoliko načina: softver za videonadzor može se spojiti izravno s POS sustavom ili putem Enterprise Resource Planning (ERP) sustava.

ERP predstavlja najrazvijeniji alat za praćenje poslovanja koji obuhvaća opsežne funkcije poput uspoređivanja transakcija s pojedinačnim informacijama o zaposlenicima, smjenama i lokacijama.

Kada govorimo o sigurnosti često se spominje termin holistična zaštita. Možete li nam objasniti taj pojam?
Holistična ili cjelovita zaštita jest ona koja se odvija na višestrukim u potpunosti povezanim razinama. Njome se mogu osigurati zgrade, kompjuterske mreže, skladišta i bilo koja druga imovina, a da ne spominjem osiguranje zaposlenika i kupaca.

U sklopu holističkog pristupa sustave se promatra kao cjeline kako bi se postigle najviše i najefikasnije razine upravljanja, s tim da istovremeno mora postojati i svijest o pojedinačnim elementima tog sustava te načinima na koje oni međusobno funkcioniraju. To je ključno za stvaranje optimalnog sustava zaštite.

Zbog toga je primjerice Milestoneova otvorena platforma vrlo važan temelj u holističnom pristupu, jer omogućuje da video nadzor funkcionira s različitim aplikacijama u maloprodajnom okružju.

Fleksibilna je i podesiva te se može širiti zajedno s rastom i promjenama poslovanja. Lako joj se mogu dodati nove tržišne inovacije, što je vrlo velika prednost.

Što u zaštitarskom žargonu znači termin ‘umiljavanje’ (eng. sweethearting) i što trgovci na malo mogu učiniti da ga spriječe ili umanje?
Kada kupac poznaje osobu koja obavlja blagajnički posao uvijek je prisutan rizik da će mu ona omogućiti ilegalnu transakciju, npr. da se izbjegne plaćanje ili da mu se odobri poseban popust. Takve transakcije nazivamo ‘umiljavanjem’ i vrlo ih je teško otkriti.

Međutim, analizom podataka s POS terminala, skupa sa snimljenim dokazima može se saznati što se točno dogodilo i na kraju ‘spasiti’ novac.

milestone-store-security-largeKako objašnjavate tako visoki postotak krađa među zaposlenicima?
Zaposlenici u sektoru maloprodaje lako dođu u iskušenje. Plaće su im obično niske, radno vrijeme dugo, često u smjeni moraju ostajati duže pa kod nekih to izaziva osjećaj da zaslužuju ‘posebne prednosti’ koje ostvaruju krađom ili varanjem.

Takvo osoblje s vremenom prepoznaje slabe točke zaštitara (njihove rasporede i navike), znaju kako su kamere postavljene i kako im se sakriti. Isto vrijedi i za dostavljače koji tijekom dostava ‘poberu vrhnje’.

Takvo se ponašanje mora zaustaviti jer izjeda dobit i sigurnost tvrtke. Primijećeno je da ponekad ostali zaposlenici znaju za kolege koji varaju, ali ih ne vole prijavljivati.

Uz pomoć integriranog sustava praćenja uprava može izdvojiti prijestupnike te na taj način poštene zaposlenike osloboditi sumnji.

Kako procijeniti i zaposliti prave ljude?

Provjera je vrlo važna pri zapošljavanju, a pažnju treba obratiti na dosje o kažnjavanju, prošla zaposlenja i preporuke. Važno je shvatiti da se svatko može naći u iskušenju ilegalnih radnji te je zato potrebno stvoriti okružje koje će to spriječiti i sigurnosnu infrastrukturu koja će prenijeti jasnu poruku kako takvo ponašanje nije prihvaćeno.

Kako tehnologija pomaže u prevenciji gubitaka u maloprodaji?
Video nadzor nad aktivnostima za blagajnom pomaže trgovcu na malo da prepozna rizike za svoje konačne prihode. Tehnologija bilježi što se zbiva, a integrirani sustavi filtriraju podatke po tipu transakcije te tako omogućuju brze i učinkovite odgovore na incidente.

Upravo stoga, trgovac se može posvetiti situacijama koje su zanimljive i tako izbjeći beskrajne sate skeniranja nepotrebnih video isječaka.

Kakve još informacije pružaju današnji sustavi za praćenje poslovanja? Kako ih još trgovci mogu koristiti osim za sprječavanje krađe?

Koristan dodatak maloprodajnim prostorima jesu kamere s analizom video sadržaja. Prebrojavanje kupaca može se višestruko iskoristiti – za marketing, vođenje trgovine, sigurnosna pitanja itd..

henrik-hansen-milestone-work-largeToplinske mape i vrijeme razgledavanja pokazuju protok ljudi kroz trgovinu, pokazuju koja ih roba više zanima i upućuju na različite načine na koje se trgovina  može urediti kako bi ostvarila bolji promet.

Sustavi za prebrojavanje kupaca i upravljanje redovima čekanja poboljšavaju uslugu, a sretni se kupci vraćaju u trgovinu i kupuju još!

Imate li kakav savjet za hrvatske trgovce u vezi osiguranja trgovina?
Nova tehnologija integriranih video softvera i POS ili ERP sustava donosi nove izazove, ali i brojne mogućnosti koje se isplate i odmah i dugoročno.

Otvorena platforma kao što je Milestone pruža najviše mogućnosti za rad s trenutno vodećom ponudom. To je odluka koja vam kroz vrijeme jamči najbolji povrat uložene investicije.