Posebna zanimljivost oglašavanja kategorije vina u katalozima i letcima trgovaca ogleda se u trendu rasta komunikacije redovne cijene, s lanjskih 40% na aktualnih 50% udjela u broju promocija, čime je pretekla tip promocije snižene cijene koja je izgubila 10% i pala na 48% udjela.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Vino” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju listopad 2017. – rujan 2018. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

(DE)MOTIVACIJA TRGOVACA
Trgovci nisu jako motivirani ulagati u svoje privatne marke u kategoriji vina s obzirom na široku dostupnost jeftinih brendova. Stoga je i udio trgovačkih marki u protekla dva godišnja razdoblja ostvario vrlo skromnu razinu od 4%, dok su brendovi uzeli 96% udjela u broju promocija.

Riječ je o vrlo fragmentiranoj kategoriji s velikim brojem proizvođača i brendova. To jasno sugerira ljestvica vodećih proizvođača koji su svoja vina oglašavali u katalozima i letcima trgovaca. Listu predvodi Badel 1862 sa 6% udjela u broju promocija zadržavši isti udio kao i u ranijih 12 mjeseci. Slijede čak četiri proizvođača koji su ostvarili po 5% udjela (poredak je po decimalnim udjelima): Erdutski vinogradi koji su rasli za 1%, Agrolaguna koja je izgubila 1%, dok su Belje i Iločki podrumi kao i Erdutski vinogradi ostvarili minimalan rast u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

Nakon njih dolazi sljedeća četvorka koja je zauzela po 3% udjela: Orahovica koja je minimalno rasla, Pelješac vino i Istravino su ostali na istom udjelu, a Feravino je pak izgubilo 1% udjela. Listu vodećih 10 zaključuje Kutjevo s 2% udjela u oba godišnja razdoblja. Ostali proizvođači vina kumulativno su u zadnjih 12 mjeseci zauzeli 59% udjela u broju promocija, što je za 3% manje negoli u prethodnom godišnjem periodu.

TRGOVCI I BUTELJA
Poredak vodećih trgovačkih lanaca nije tako gust jer je Spar znatno odmakao pratnji (u rezultat Spara zbrajamo Spar supermarkete i Interspar hipermarkete) s ukupno 17% udjela u broju promocija, što je rast od 1% u odnosu na ranijih 12 mjeseci. Minimalni je rast imao i drugoplasirani Metro s 11% udjela, koliko ima i Vrutak, ali uz osjetnijih 3% rasta.

Nedaleko od njih je i Tommy s 9% (+1%), dok su podosta iza Konzum s 5% u oba perioda te tri trgovca koji su zauzeli po 4%: Plodine (-2%), Kaufland (-3%) i KTC (zadržao isti udio). Na začelju je Lidl s minimalnim rastom na sadašnjih 3%. Ostali trgovci ostvarili su oko trećine udjela u broju promocija (32%), što je 2% manje u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci.

Posebna zanimljivost oglašavanja kategorije vina u katalozima i letcima trgovaca ogleda se u trendu rasta komunikacije redovne cijene, s lanjskih 40% na aktualnih 50% udjela u broju promocija, čime je pretekla tip promocije snižene cijene koja je izgubila 10% i pala na 48% udjela. Ostali tipovi promocije istodobno su povećali udio s 2% na 3%.

Butelja je dominantan oblik pakiranja koje se oglašava u ovom kanalu. Naime, udio pakiranja od 0,75 L izgubilo je 1% udjela, ali je i dalje s ukupno 52% daleko naprijed u klasifikaciji prema volumenu pakiranja. Pakiranje volumena 1 L također je izgubilo 1% i sada drži 22%, dok je volumen od 2 L minimalno rastao na 10% udjela. Ostali volumeni pakiranja također su zabilježili minimalno povećanje zastupljenosti te su na kraju ovogodišnjeg rujna zauzimali 16% udjela u broju promocija.