Viro u gubitku 7,83 milijuna kuna

U prva tri mjeseca ove godine Viro tvornica šećera imala je gubitak u iznosu od 7,83 milijuna kuna, što je prvenstveno rezultat unaprijed opisanog smanjenja realizacije gotovih proizvoda.

Za usporedbu, kompanija je godinu ranije poslovala s neto dobiti od 6,80 milijuna kuna. Na rezultat prvog ovogodišnjeg tromjesečja značajno je utjecalo i povećanje financijskih rashoda na 17 milijuna kuna, najviše uzrokovano tečajnim razlikama budući je veliki dio obveza vezan za stranu valutu, navodi se u rezultatima poslovanja objavljenim na Zagrebačkoj burzi.

Ostvareni ukupni prihod od 121,30 milijuna kuna manji je za 52,45 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Udio prihoda od prodaje u inozemstvu povećan ja sa 28,38 posto na 29,34 posto, dok je udio prihoda od prodaje u zemlji sa 71,29 posto pao na 69,92 posto.

Ostvareni ukupni rashodi od 129,14 milijuna kuna manji su za 47,99 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a glavni razlozi toga su povećanje vrijednosti zaliha vlastitih gotovih proizvoda od 11,6 milijuna kuna, kao i značajno smanjenje realizacije kupljenog šećera-trgovačke robe, a samim time i troškova nabavke tog šećera koji se iskazuje u rashodima razdoblja, navode iz kompanije. Troškovi osoblja smanjeni su za 6,19 posto zbog smanjenja ostvarenih sati rada.

Troškovi amortizacije iznose 6,34 milijuna kuna i povećani su za 39,65 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a do povećanja je došlo zbog amortiziranja novonabavljene opreme. Iz Vira napominju da su u ovoj godini isplaćene otpremnine u visini od 3,1 milijun kuna, što je u skladu sa planom otpremanja viška radnika koji je pripremljen prošle godine.(pd)