Vlada pomaže mljekarskoj industriji s 40 milijuna kuna

Kako bi spriječila poremećaje na tržištu mlijeka, Vlada je danas s ukupno 40 milijuna kuna odlučila sufinancirati plasman viška mliječnih proizvoda preradom u maslac i mlijeko u prahu te njihovim skladištenjem.

Pola tog iznosa dat će se za zbrinjavanje viška mlijeka visoke otkupne cijene, a druga polovica za poticanje mljekara da mlijeko prerade u maslac i mlijeko u prahu, koje bi domaća konditorska industrija kupovala domaće umjesto jeftinijih proizvoda iz EU.

Subvencije će na javnom natječaju dobiti mljekare koje su otkupljivale mlijeko u prva tri mjeseca ove godine, kada su se pojavile teškoće uvjetovane stanjem na svjetskom tržištu. Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić objasnio je da su se mljekari tada našli u teškoćama jer je EU pojačala subvencioniranje mliječnih proizvoda, čime su hrvatski mliječni proizvodi postali nekonkurentni.

Vlada je Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o tržištu kapitala, u skladu s izmjenama europske direktive, a kojom se primjena odredbi o adekvatnosti kapitala za investicijska društva odgađa s 1. srpnja ove godine na 30. ožujka 2010.

Predloženim izmjenama propisuju se i prekršaji na tržištu kapitala, kada se za zabranjeno ponašanje ne dokaže namjera stjecanja protupravne imovinske koristi. (H)

Prethodni članakPrihod od direktne prodaje 222,6 milijuna kuna
Sljedeći članakAkcija “Kupujmo hrvatsko” u Čakovcu