Vlasnik Zare Inditex povećao dobit 27 posto

Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex, vlasnik brenda Zara, izvijestio je u srijedu da mu je neto dobit u devetomjesečnom razdoblju zaključno s rujnom poskočila 27 posto budući da se zahvaljujući širenju na azijsko tržište uspješnije nosio s oslabljenom potrošnjom u štednjom izmučenoj Europi.

U promatranom je razdoblju neto dobit najvećeg lanca trgovina odjećom u svijetu iznosila 1,65 milijardi eura. Dobit prije poreza, kamata deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je 25 posto, na 2,78 milijardi eura.

Prihodi su uvećani 17 posto, na 11,36 milijardi eura, zahvaljujući novootvorenim trgovinama na tržištima s visokim stopama rasta, poput Kine. Time je kompanija smanjila ovisnost o matičnom španjolskom tržištu gdje potrošnju pritišće druga recesija u tri godine.

Ukupno je španjolska kompanija u prvih devet mjeseci ove godine otvorila 360 novih trgovina i sada ih ima ukupno 5.887.

Inditex nije opterećen dugovima i uspješnije je od većine konkurenata prebrodio krizu na tržištima kredita i potonji pad gospodarskih aktivnosti zahvaljujući jeftinim lokalnim dobavljačima u zemljama poput Portugala i Maroka, koji su mu omogućili lakšu prilagodbu povećanju troškova rada u Aziji.

Model proizvodnje omogućuje mu da u roku od dva tjedna nacrte dizajnera pretoči u odjevne predmete na policama trgovina. Stoga bolje reagira na jeftinije trendove i lakše se prilagođava promjenama cijena materijala.

U priopćenju navodi da je u tom razdoblju otvorio 360 trgovina, pa ih sada ukupno globalno posjeduje 5887.

Inditex je 1975. osnovao Amancio Ortega, a danas posjeduje osam brandova, uključujući i Massimo Dutti, Bershku, Pull&Bear i Oysho.

U jutarnjoj su trgovini na Madridskoj burzi Inditexove dionice izgubile 1 posto, te sada vrijede 102,5 dolara. (H)

Prethodni članakIdući tjedan novi krug prodaje Mercatora
Sljedeći članakHGK: Potvrđen uspjeh kampanje “Kupujmo hrvatsko”