Uz šarm nekadašnjih kvartovskih trgovina koje su danas pomalo otišle u zaborav te oslonjeni na tradiciju i vjerne kupce u trgovini Gem Shop nude zavidan i originalan asortiman svih vrsta alkoholnih pića i ostalih s njima povezanih proizvoda

Prilikom dolaska u trgovinu Gem Shop dočekala me velika užurbanost, dostavljači, gužva, a kada sam se predstavila gospođi Vilmi Vehabović ona se samo osmjehnula, slegnula ramenima i rekla: “Tako vam je kod nas stalno.”

Nakon kaotičnog upoznavanja gospođa Vilma započela je priču o Gem Shopu, možemo reći, ugroženoj vrsti maloprodajne trgovine danas.

Većina sličnih trgovina poslovala je odlično 90-ih godina, ali dolaskom velikih trgovačkih lanaca i distributera jedna za drugom su se počele gasiti.

Mnogi su razlozi zašto ova trgovina zvučnog imena nije doživjela istu sudbinu. Prvenstveno je prevladalo znanje i iskustvo u prodaji, a želja, optimizam i financijsko ulaganje zasigurno su tome doprinijeli.

POČECI I RAZVOJ
“Naša obiteljska tvrtka Sjajna sreća osnovana je 2014. godine. Vlasnik je moj sin Dino, a suprug i ja zaduženi smo za cjelokupni dio posla, od nabave i administracije pa do same prodaje. U trgovačkoj smo djelatnosti već nekih 20-ak godina i to je posao koji volimo raditi”, prisjeća se Vilma te nadodaje: “Svojevremeno smo imali obrt koji smo prodali, zatim smo neko vrijeme pauzirali razmišljajući što ćemo dalje te shvatili da je ovaj posao jedino gdje smo zaista na svom terenu te odlučili nastaviti istim stopama.”

Prijašnji dućan zvao se Gem Set trgovina pa su bez nekog dužeg razmišljanja odlučili sadašnju trgovinu nazvati Gem Shop kako bi napravili poveznicu radi prepoznatljivosti, budući da su stvorili svoju klijentelu koju nisu željeli izgubiti.

“Sada smo u najmu, a kao što vidite kvadratura nije mala. Stoga smo zaključili da ćemo obavljati dostavu pića i za ugostiteljske objekte jer samo maloprodajom ne bi pokrili troškove poslovanja”, objašnjava Vilma.

Osim veleprodaje koja se u najvećoj mjeri odnosi na suradnju s ugostiteljskim objektima poput kafića, restorana, caffe barova, hotela i slično, mnogo kupaca naručuje robu za razne svečanosti, primjerice vjenčanja, djevojačke zabave, rođendanske proslave i slično.

Veliki bonus je što kupci mogu izvršiti povrat viška robe te dobiti novčanu naknadu za to.

“Robu nabavljamo od više dobavljača s kojima već dugi niz godina imamo korektan odnos, a naravno tu su i pristupačne cijene. Ostatak asortimana uzimamo direktno od proizvođača jer želimo imati pića koja nemaju klasične trgovine pa se tako u našem portfelju mogu pronaći craft piva od domaćih i stranih pivara te neki neuobičajeni ginovi po primjerenim cijenama”, ponosno će Vilma.

POSEBNOST ASORTIMANA
Ponuda pića je zaista impresivna pa se tako u trgovini može birati između raznih domaćih i stranih vina, pjenušaca, šampanjca, likera, rakija, svih vrsta žestokih pića, domaćih i stranih piva. Isto tako, u ponudi imaju bezalkoholna pića raznih proizvođača, vode, mineralne vode, gazirane i negazirane sokove, vode s okusom, kave te čajeve.

“U asortimanu imamo nešto više od 800 raznih proizvoda, a piva su najzastupljenija. Kupci ovdje mogu pronaći sva domaća piva kao što su: Ožujsko, Karlovačko, Staropramen, sve vrste Pan piva, Budweiser, Nikšićko, Amstel te brojne radlere. Jako je traženo i popularno Velebitsko pivo svih vrsta koje nije baš zastupljeno u regularnim trgovinama. Možemo se pohvaliti zavidnim portfeljem craft piva kao što su Zmajsko, Zmajsko porter, Pozoj, Peti element, Aba, Ipa, Lela i Burt (tamno pivo), a tu su i Olde Town, Pulfer, Viško pivo, Kabinet pive koje uvozimo iz Srbije, izvrsne škotske pive (Belhaven), belgijske pive (Martin’s), češki Žatec te 7 step. Dakako, asortiman ćemo i dalje širiti s novim brendovima u svim kategorijama”, najavljuje Vilma.

Što se tiče vina trgovina nudi vrlo bogat izbor butelja domaćih vinara, kao što su Plenković, Krauthaker, Galić, Vina Skaramuča ili Veralda. Ljubitelji ovog sve popularnijeg pića mogu pronaći široku ponudu malvazija, graševina, pinota sivih i bijelih, korlat vina, madirazza, raznih plavaca, terana i rose vina.

U nesvakidašnju ponudu ubrajaju se i vina Vinarije Čitluk (hercegovačka vina) u buteljama, litrama i kutijama (bag in box) po odličnim cijenama. Neizostavni dio asortimana su i žestoka pića u koje ubrajaju rakije Vinoplod, Velebitsku travaricu, Pelinkovac, Amaro, razne medice i likere, a većinu nabavljaju direktno od proizvođača ili većinskog dobavljača.

Neizostavni whisky raznih poznatih brendova kao što su Ballantine’s, Johnnie Walker, Jameson, Glenmorangie te Lagavulin izvrsno nadopunjuju asortiman, a ginovi brendova Hendrick’s, Bombay, Beefeater, Old English, Jinzu, Pinkster, Bloom gin i mnogi drugi zasigurno čine ponudu posebnom i originalnom.

Neprehrambeni asortiman zauzima jako mali dio ponude, a uglavnom obuhvaća ono što se konzumira uz pića, primjerice razne slane grickalice koje se izvrsno slažu s pivama. Također imaju rizle i ostale duhanske proizvode te nešto slatkog asortimana.

ZADOVOLJNI KUPCI
Što se tiče kupaca, profili su različiti. Dolaze im mladi i stariji, a dok je mlađa populacija sklonija eksperimentiranju, stariji su odaniji komercijalnim, sigurnim okusima. Vilma se pohvalila kako im svakodnevno dolazi sve više novih kupaca koji su čuli za njih od drugih ljudi koji su tu kupovali i oduševili se velikim izborom.

“Zadovoljni smo brojem svojih kupaca, iako ne bi imali ništa protiv da se malo proširimo, ali samo s brojem kupaca, ne i kvadraturom, jer bi to onda zahtijevalo dodatan angažman i vrijeme što je sada izvan naših mogućnosti”, objašnjava Vilma i nadodaje: “Novu trgovinu za sada nemamo namjeru otvarati. Za sada nam je prioritet ispunjavati svoje obveze na vrijeme i biti kvalitetan koliko se može u ovom opsegu posla, a o budućnosti ne razmišljamo previše, najvažnije nam je uredno voditi posao i od toga solidno živjeti.”

Na pitanje o mišljenju i odnosima s konkurentskim trgovinama Vilma odgovara: “Konkurencija je stvarno jaka. U blizini se nalazi jedan od vodećih diskonata pića u Hrvatskoj, često obilaze kupce i svoje i naše pa taj dio spada u onaj manje lijepi dio posla. Naša tvrtka je obiteljska i zaposleno nas je četvero te mi jednostavno nemamo vremena i mogućnosti obilaziti teren i nadmetati se s ostalima.”

Što se tiče narudžbi i prodaje, osim trgovine koja je stalno otvorena, funkcioniraju i na način da ih kupci kontaktiraju putem telefona te pošalju narudžbe na e-mail, a robu dostavljaju isti dan.

“Imamo dva dostavna vozila, jedno za dostavu te drugo za nabavu robe od dobavljača. Budući da cijeli posao obavlja samo četvero zaposlenika vremena za marketing i promociju nemamo. Smatramo da su najbolja reklama naši zadovoljni kupci koji šire informaciju o našem asortimanu i pristupačnim cijenama te trudu i ljubavi koje ulažemo u ovaj posao”, zaključuje Vilma.