Segment mineralne vode bez dodanih okusa zauzima blizu tri četvrtine udjela prema broju promocija i nešto više od četiri petine udjela u bruto oglasnoj vrijednosti pri čemu se voda često našla i na naslovnoj strani trgovačkih letaka.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Voda” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Parametri analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na MAT period travanj 2021. – ožujak 2022. vs. travanj 2020. – ožujak 2021. godine.

Ako podijelimo kategoriju prema okusu, onda vidimo da segment mineralne vode bez okusa (gazirana i negazirana) zauzima blizu tri četvrtine udjela prema broju promocija. Točnije, ostvarenih 72,6% udjela za sitnih je 0,5% manje nego u prethodnih 12 mjeseci, dok je mineralna voda s dodanim okusom (aromatizirana, s dodacima različitih aroma) za toliko porasla te sada ima 27,4% udjela u broju promocija.

Prema bruto oglasnoj vrijednosti prednost mineralne vode bez okusa još je izraženija, ali je ostvarenih 81,1% udjela ipak za 4,3% manje u usporedbi s ranijih godinu dana. Mineralna voda s okusom napredovala je slijedom takvog trenda do 18,9% udjela u GAV-u.

U OGLASNOM KANALU
Jamnica je vodeći proizvođač u kategoriji mineralne vode bez okusa s 41% udjela prema broju promocija i 41,5% prema bruto oglasnoj vrijednosti. Pritom je prema broju promocija ostvarila napredak za 2,4%, dok je prema GAV-u blago pala za 1,2%. Drugoplasirani proizvođač prema broju promocija je lipički Studenac koji je zauzeo 13,9% (+0,4%), a treća je Radenska s 11,5% (-1,4%). Nisu daleko niti Naturalis s 9,6% (-1,9%) i Cedevita sa 7,8% (-3,5%), a listu vodećih zaključuju Nova sloga s 5,1% (+1,9%) i Droga Kolinska s 2,4% (+1,3%).

I prema bruto oglasnoj vrijednosti dvije kompanije iz sastava Kofola grupe – Studenac sa 16,1% (+1,5%) i Radenska s 15% (+1,4%) – drže prve pozicije iza lidera. Nakon njih s manjim udjelima dolaze redom: Naturalis sa 6,5% (-1,1%), Cedevita s 5,6% (+0,2%), Nova sloga s 3% (+0,1%) i Dana s 2,8% (-0,8%).

Kada je riječ o tome kod kojih su trgovaca vodeći proizvođači bili najviše prisutni vidimo kako je Jamnica najveću bruto oglasnu vrijednost ostvarila kod Konzuma (69,2%), Studenac kod Kauflanda (24,4%), Radenska također kod Kauflanda (23,2%), Naturalis kod Tommyja (16,8%) te Cedevita s brendovima Kala i Kalnička također kod Tommyja (15,1%).

Zanimljivo je promotriti i kakav je bio položaj promocija mineralne vode bez okusa po stranicama trgovačkih letaka. Naime, prva i zadnja stranica imaju veću vrijednost jer su većinom veće slike koje su uočljivije i bolje izložene krajnjem kupcu. Tako je na prvoj stranici bilo 3,3% oglasa mineralne vode bez okusa, što je 1,2% više nego u godini prije, dok je na zadnjoj stranici bilo 1,1% više oglasa i ukupno 4,6% udjela.

Jamnica je uvjerljivo vodeći proizvođač kada je riječ o mineralnoj vodi s dodanim okusima s 87,9% udjela prema broju promocija te 76,6% udjela u bruto oglasnoj vrijednosti. Zanimljivo je kako je prema oba promatrana parametra lider imao negativan trend i to 6,5% prema broju promocija i 11,7% prema GAV-u. Važni igrači u ovom segmentu su još Coca-Cola, Fructal i Foodcare.