Tvrtka iNovine utemeljena je 2008. godine spajanjem tvrtki Duhan Zagreb i Duhan Rijeka, te baštini njihovu dugogodišnju tradiciju maloprodajnog poslovanja (Duhan Zagreb osnovan je 1948., a Duhan Rijeka 1949. godine).

iNovine su članica Adris grupe koja je većinski vlasnik s 88,8% udjela u vlasništvu. Ostatak vlasničkog udjela imaju manjinski dioničari s manje od 3% pojedinačnih udjela u vlasništvu.

Maloprodajna mreža iNovina ima nacionalnu prisutnost, sastoji se od 350 prodajnih mjesta, a najveća pokrivenost je u središnjoj Hrvatskoj te Istri i Primorju. Tvrtka ukupno zapošljava oko 800 djelatnika, od čega je manje od 5% zaposleno u upravi i stručnim službama, a najveći broj zaposlenih je na prodajnim mjestima i u logistici maloprodaje.

“Kada govorimo o tipu prodajnih mjesta kojima upravljamo, ne razmišljamo o kioscima, nego o malim prodajnim formatima na frekventnim lokacijama. Primjerice, gotovo trećinu naše mreže čine lokali, a prisutni smo i u trgovačkim centrima. U tom kontekstu primarna konkurencija su nam prodajna mjesta koja omogućavaju brzu kupnju u blizini naših lokacija, a sekundarna konkurencija svi maloprodajni formati i alternativni kanali distribucije proizvoda iz našeg asortimana”, navode iz iNovina.

U tvrtki se žale kako već duže vrijeme svjedočimo padu tržišta tiskovina, što rezultira i padom udjela prodaje tih proizvoda u ukupnom prometu.

“No, kategoriju tiskovina i dalje smatramo strateškom jer vjerujemo da tiskani mediji imaju i šire društveno značenje te stoga nastojimo biti podrška njihovoj održivosti i razvoju. Tako smo, primjerice, angažirani u aktivnom nuđenju tiskovina potrošačima te osiguravanju najboljih pozicija za izlaganje. Kako bismo u svijesti naših zaposlenika, partnera i kupaca naglasili značaj tiskovina, trajno smo ih utkali u naš identitet odabirom imena iNovine”, ističu iz tvrtke.

Dodaju pritom kako razvojem novih usluga žele ih učiniti dostupnijima i povoljnijima svojim kupcima, kojima lokacije i karakter ovih prodajnih mjesta omogućavaju kupnju u okviru njihovih rutinskih dnevnih kretanja. Tako kupci na prodajnim mjestima iNovina mogu obaviti povoljno plaćanje računa, nadoplatu vrijednosnih karata, igrati lutrijske igre i slično.

O lanjskim poslovnim rezultatima kažu kako veliki angažman u uvođenju novih proizvoda i usluga u 2013. godini nije bio dostatan da kompenzira značajan pad tržišta tiskovina, duhana i e-bonova.

Tako je ukupan promet iNovina lani iznosio 589 milijuna kuna. Iako su provedene dodatne mjere štednje i smanjeni troškovi, kažu u tvrtki, ostvaren je gubitak u visini 5,8 milijuna kuna.