Prvi pisani tragovi o nastanku Tiska sežu u daleku 1946. kada je 1. srpnja te godine osnovano javno trgovačko društvo “Narodna štampa” koje organizira prodajnu mrežu i prodaju novina. U narednim godinama razvijale su se nove organizacijske jedinice za unapređivanje prodaje.

Primjenom Zakona o udruženom radu te jedinice dobivaju poslovnu samostalnost pa se 1972. često uzima kao godina osnivanja Društva. Tvrtka Tisak osniva se 1990. a nastaje izdvajanjem bivšeg OOUR-a, dok je 1994. Tisak registriran kao dioničko društvo.

Važna prekretnica je 2007. godina kada je Tisak postao član Agrokor koncerna, što je označilo početak modernizacije i snažnog razvoja. Jedan od ciljeva koji su dolaskom Agrokora bili zadani je i provođenje informatizacije i modernizacije svih kioska.

Uspješno uvođenje PC kasa na sve kioske Tisak smatra jednim od svojih većih informatičkih dostignuća, čime je stvoren preduvjet za daljnji razvoj novih projekata.

U kolovozu 2012. Tisak je preselio zgradu uprave i distributivni centar na novu adresu na zagrebačkom Žitnjaku.

Poslovanje se odvija u sve četiri regije – Istok, Zapad, Sjever i Jug. Dva centralna skladišta nalaze se u Zagrebu i Splitu. U centralnom skladištu u Zagrebu, kao i u Splitu, radi se komisioniranje robe po prodajnim mjestima (tiskovine, komercijalna roba, paketi C2C i B2B) koja se makro linijama prevozi prema poslovnicama te se potom mikro linijama doprema na određena prodajna mjesta u svakoj pojedinoj regiji.

Poslovnice se nalaze u svim većim hrvatskim gradovima. U poslovnicama, prodajnim mjestima, skladištima, distributivnom centru i upravnoj zgradi zaposleno je ukupno 4.176 osoba.

Glavno poslovanje Tiska i dalje se temelji na distribuciji i prodaji tiskovina, prepaid bonova i duhanskih proizvoda.

“Uz sve brži tempo života i rastuće potrebe kupaca Tisak uspješno osmišljava i uvodi nove korisne usluge koje uvelike olakšavaju svakodnevicu kupaca. Kao primjer svakako bismo naveli uslugu slanja paketa – Tisak paket, koja nudi kupcima mogućnost slanja paketa diljem Hrvatske s kioska na kiosk, zatim podizanje gotovine – Cash Advance, nadopunu ZET kartica, kupnju ulaznica za različite koncerte i događanja, igranje srećki i listića Hrvatske lutrije, plaćanje režija te razvijanje fotografija”, pojašnjava direktor marketinga Josip Grgić.

Udio prodaje tiskovina u ukupnom prometu se smanjuje sukladno laganom trendu smanjenja tržišta tiskovina u Hrvatskoj.

Sve veći udio u prodaji zauzimaju potrošačka roba i usluge, no tiskovine u tvrtki i dalje smatraju vrlo važnom kategorijom koju podržavaju kroz redovne promotivne akcije i suradnje s izdavačima.

U 2013. godini Tisak je ostvario prihod nešto iznad 3 milijarde kuna i neto dobit od 18,7 milijuna kuna što je u skladu s očekivanjima.

Iz tvrtke ističu kako sustavnim razvojem dodatnih usluga na razgranatoj mreži prodajnih mjesta, poput Tisak Paketa, plaćanja računa, podizanja gotovine, prodaje ulaznica, otkupa starog papira i sl., uspijevaju ublažiti negativne trendove.