Vodeći maloprodajni lanci, njih 250 na globalnoj razini, ostvarili su ukupno 4,74 bilijuna dolara prihoda te ujedno zabilježili rast od 4,1 posto, navodi se u izvještaju Globalna snaga maloprodaje 2020. konzultantsko-revizorskog društva Deloitte. Amazon je (opet) rekorder među najbržima s rastom od 18% što je njegov prosjek u zadnjih pet godina. Trenutno se nalazi na 3. mjestu s prihodima od 140 milijardi dolara. Samo je gigant Wal-Mart još uvijek neuhvatljiv na vrhu s prihodima od 514 milijardi dolara, a na drugom je mjestu Costco sa 141 milijardom dolara.

“Digitalna stvarnost uzima još veći udio na tržištu s Amazonom kao predvodnikom brojnih virtualnih trgovina, a konsolidacija u svjetskom gospodarstvu i sektoru maloprodaje u 2020. nastavlja se bez zadrške”, izjavio je Zlatko Bazianec, rukovoditelj hrvatskog ureda i partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja. “Sveukupni će se gospodarski rast vrlo vjerojatno ublažiti, ali ostati pozitivan, uslijed manjeg porasta potrošnje građana i zadržavanja niske razine inflacije u većini država. Neizvjesnost trgovinskih sankcija donosi dodatan oprez, a u zadnjim tjednima vidljivi su i novi poremećaji u globalnom lancu opskrbe zbog koronavirusa iz Kine. Rezultate ovih rizika vjerojatno ćemo vidjeti u lošijim rezultatima trgovaca u 2020.”

Vodećih 250
Rezultati najvećih 10 trgovaca na ljestvici pokazuju daljnji trend rasta konsolidacije. TOP 10 sudjeluje u ukupnim prihodima 250 vodećih s 32,3 posto naspram prošlogodišnjih 31,6 posto. Većina je bitna, što se vidi iz rasta TOP 10 od 6,3 posto koji je znatno brži od 4,1 posto prosjeka industrije. Ukupna neto profitna marža za vodećih 10 maloprodajnih lanaca bila je 0,5 posto viša nego prošle godine, unatoč pritisku na trgovce na malo uslijed intenzivnog tržišnog natjecanja, rastućih troškova rada, ratova cijenama i ulaganju u e-trgovinu.

Veliki i dalje rastu, te najmanji prihod potreban kako bi društvo ušlo među 250 vodećih maloprodajnih lanaca iznosi 3,9 milijarde dolara, što je porast u odnosu na 3,7 milijarde dolara u prethodnoj godini, dok prosječan prihod društva iznosi 19,0 milijardi dolara.

“Ako promotrimo uspješnost 250 vodećih maloprodajnih lanaca u razdoblju od 5 godina, iako su pojedinačna društva iskusila znatne promjene u svojim prihodima u predmetnom razdoblju, sveukupna razina 250 vodećih pokazala je iznimnu stabilnost i snagu”, ustvrdio je Bazianec te dodao kako su se godišnji rast prihoda od maloprodaje, neto profitna marža i internacionalizacija zadržali u relativno malom rasponu.

Naš jedini domaći predstavnik je Agrokor grupa (Fortenova) na 223. mjestu, koji je uvjerljivo na prvom mjestu u Hrvatskoj. Od vodećih svjetskih trgovačkih lanaca možemo prepoznati i snažni lokalni rast onih koji su već duže vrijeme prisutni na našem tržištu uz izražajniju financijsku, troškovnu i razvojnu komponentu kao što su: Schwarz grupa (Lidl/Kaufland) na 4. mjestu globalne liste, IKEA na 25. mjestu, Metro 34. mjesto, Spar grupa 81. mjesto i dr.

“Rast diskontera se nastavlja i oni najbrže rastu na listi, klasični model i dalje teško prati ovaj tempo i potrebno se mijenjati i tražiti alternativne pristupe”, ističe Zlatko Bazianec.

Udjel sektora robe široke potrošnje kratkog vijeka u prihodima od maloprodaje u poslovnoj godini 2018. iznosio je 66,5 posto. Osim toga, najveći broj društava (136) na popisu 250 vodećih maloprodajnih lanaca pripada upravo tom sektoru. Trgovci iz sektora široke potrošnje kratkog vijeka imaju najveći prosječni prihod od maloprodaje (23,2 milijarde dolara u poslovnoj godini 2018.), no riječ je o sektoru s niskom maržom čija je neto profitna marža najniža među svim sektorima (2,0 posto u poslovnoj godini 2018.).

Najveći udio maloprodajnih lanaca u vodećih 250 potječe iz Europe: na popisu se nalazi 88 društava iz regije (34,4 posto), s udjelom od 34,4 posto u ukupnom prihodu od maloprodaje u poslovnoj godini 2018. SAD ima najveća društva prosječne veličine od 27,6 milijardi dolara, što je znatno više od prosječne veličine vodećih 250 društava od 19 milijarde dolara.